FUNKCIONER SDA

Džaferović: Šmit nije trajno uklonio blokade, a smanjio je ustavni položaj Bošnjaka

Tvrdi da je cilj ovih izmjena bio eliminisati jednu političku stranku iz procesa formiranja vlasti

Šefik Džaferović. Fena

FENA

28.4.2023

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović smatra da su izmjene Ustava Federacije BiH koje je donio visoki predstavnik, u vezi s izborom Vlade Federacije, usmjerene ka smanjivanju političkih prava Bošnjaka kao konstitutivnog naroda u Federacije, kao i da ovim izmjenama nisu trajno uklonjene blokade u formiranju federalne izvršne vlasti.

Ističe kako je činjenično stanje nakon jučerašnjeg dana takvo da se Vlada Federacije ne može izabrati bez saglasnosti predsjednika Federacije koji je iz reda hrvatskog naroda, a može bez potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda, što je, kako navodi, duboko neustavno, jer bi oni, prema Ustavu, trebali imati jednaka prava, budući da Bošnjaci i Hrvati kao konstitutivni narodi trebaju imati jednaka prava.

"Frustracija Bošnjaka"

- Šmit je suspendirao ovaj princip, i samim tim Vašingtonski sporazum, čime je nanio ogromnu štetu koja se ogleda u frustraciji koju bošnjački narod osjeća, a potpune posljedice će biti vidljive tek u predstojećem periodu - kazao je Džaferović u saopćenju za javnost.

Tvrdi da je cilj ovih izmjena bio eliminisati jednu političku stranku iz procesa formiranja vlasti.

- Nigdje u svijetu se Ustav ne oblikuje s ovakvim ciljem, te se u ovom smislu može, bez dileme utvrditi da je visoki predstavnik na određen način naštimao rezultate političkoj koaliciji koju preferira – HDZ-u i trojci, čime je unio duboko nepovjerenje u politički sistem.

Skandalozno je da je, želeći odstraniti jednu stranku, Šmit pribjegao smanjenju prava jednog naroda. Jer, ko god da je danas na poziciji bošnjačkog potpredsjednika Federacije, iz koje god stranke da dolazi, ne bi imao jednaka prava kao hrvatski predsjednik, i u tome je suština - naglasio je Džaferović.

"Šmit doveo u pitanje kredibilitet"

Također tvrdi kako jučerašnjim izmjenama Šmit nije trajno uklonio blokade u procesu formiranja vlasti.

- Svakome ko je pročitao odluku, sasvim je jasno da će nakon 2026. godine, npr. (pot)predsjednik Federacije, koji bude imao podršku 14 delegata u klubu konstitutivnog naroda iz kojeg dolazi, moći blokirati formiranje vlasti, upravo onako kako je to činio Marinko Čavara tokom protekle četiri godine - rekao je.

Podsjetio je i na izjavu visokog predstavnika 2. oktobra, kada je kazao da je otklonio blokade u formiranju vlasti, što se ispostavilo netačnim, a da je isto ponovio i nakon jučerašnje odluke. Sasvim je jasno iz odluka, kako tvrdi Džaferović, da Šmit ponovo nije rekao istinu, čime je doveo u pitanje svoj kredibilitet.

- Za mene lično, kao i, vjerujem, ogromnom broju euroatlantski orijentisanih bh. patriota, ovaj potez OHR-a i međunarodne zajednice predstavlja razočarenje. Nakon što smo, u protekle četiri godine, sarađivali, boreći se za nastavak NATO puta BiH, kao i da sačuvamo ustavni poredak, došla je potpuna neočekivana i iracionalna promjena.

"Sveobuhvatni napad"

Međunarodna zajednica se nije okrenula protiv Milorada Dodika, koji ruši Dejtonski sporazum i ustavni poredak, niti se okrenula protiv HDZ-a koji, prema priznanju samih međunarodnih zvaničnika, četiri godine blokira izbor Vlade FBiH i sudija Ustavnog suda. Umjesto toga, pokrenut je sveobuhvatni napad na politički status i ugled onih koji su stajali u zaštitu ustavnog poretka, mira i euroatlantske orijentacije zemlje.

Postavlja se pitanje kakva se poruka šalja i kakvo se ponašanje svim ovim ohrabruje. Bojim se da ulazimo u period izuzetno ozbiljne neizvjesnosti, te pozivam bošnjački narod i sve bh. patriote na oprez, odgovornost i jedinstvo u izazovima koji su pred nama - izjavio je Džaferović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.