REAKCIJE

Enver Kazaz o presudi u predmetu "Respiratori" za "Avaz": Žalosno je što ne znamo tačno koliko je ljudskih života ugašeno zbog tih krivih respiratora

Žalosno je što ne znamo tačno koliko je ljudskih života otišlo zbog tih krivih respiratora, rekao je Kazaz

Enver Kazaz: Žaosno da moramo živjeti s takvim ljudima. Avaz

5.4.2023

Profesor Enver Kazaz za portal "Avaza", nakon izricanja presude Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću, izjavio je da, iako presuda nije konačna, ona je dobrodošla za borbu protiv kriminala, korupcije, nepotizma koju su SDA i druge nacionalne političke partije uspostavile u Bosni i Hercegovini.

- Žalosno je da mi moramo, u situaciji kad je korona nosila ljudske živote živjeti s ljudima poput Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića. Žalosno je što ne znamo tačno koliko je ljudskih života otišlo zbog tih krivih respiratora. Očekujem da drugostepena presuda potvrdi prvostepenu presudu uprkos sucima poput Branka Perića – rekao je Kazaz.

Dodao je da bi se mogla otpjevati i čak pogrdna pjesma o tom sudiji koji je, kako kaže, sluga političke partije, odnosno Stranke demokratske akcije (SDA).

Podsjećamo, u Sudu BiH danas je Sudsko vijeće, kojim je predsjedavao Branko Perić, izreklo presudu u aferi "Respiratori".

Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić proglašeni su krivima. Kako je obrazložio Perić, koji je izdvojio mišljenje tokom izricanja presude, Fadil Novalić osuđen je na četiri, Fahrudin Solak na šest, a Fikret Hodžić na pet godina zatvora. Krivim je proglašena i Hodžićeva "Srebrena malina", kompanija putem koje je nabavljeno 100 respiratora. "Srebrena malina" mora platiti 200.000 KM kazne. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.