ORGANIZIRANI KRIMINAL

Ambasador Marfi: Sakupili smo milijarde poruka iz šifriranih aplikacija koje bi mnoge mogle strpati u zatvor

Kroz vaše partnerstvo s FBI, kao Sky ECC operaciju koju vodi Europol, imate pristup historijskom broju potencijalnih dokaza, naveo je Marfi

Majkl Marfi. Twitter

H. J. I.

3.4.2023

Ambasodori SAD u BiH i Srbiji Majkl Marfi (Michael Murphy) i Kristofer Hil (Christopher Hill) u Sarajevu su sinoć organizirali konferenciju o Transnacionalnom organiziranom kriminalu. 

Marfijevo obraćanje prenosimo u cijelosti.

- Zadovoljstvo mi je poželjeti vam još jednom dobrodošlicu u Sarajevo. Hvala vam što ste tu. Jučer je održan prijem u opuštenoj atmosferi na kojem ste, nadam se, upoznali svoje kolege iz regije, SAD i drugih zemalja ili ste se možda ponovo sreli s onima koje već poznajete. A danas ćemo prionuti na posao.

Borba protiv organizovanog kriminala

Danas smo tu da bismo identifikovali načine na koje možemo podržati jedni druge u borbi protiv organizovanog kriminala. Pošto je prijetnja po Zapadni Balkan koju predstavljaju mreže transnacionalnog organizovanog kriminala porasla, još su važnije postale međusobna saradnja i jedinstveno djelovanje u borbi protiv njega. Stanovnici vaših zemalja pokušavaju živjeti bolje, a mi se nadamo da će svaka od ovih zemalja na kraju postati članica evroatlantskih institucija. Jedna od najvećih prepreka tom cilju jeste organizovani kriminal, radilo se o podlom udruživanju koje ima utjecaj na državnom nivou podrivajući vladavinu zakona, ili o običnim članovima kriminalnih mreža koji čine zločine koji idu na štetu poštenih građana.

Svjestan sam izazova s kojima se suočavate vi iz agencija za provedbu zakona. Iz dana u dan, sve je teže boriti se protiv organizovanog kriminala, jer kriminalne mreže stalno prilagođavaju sredstva, taktike i tehnike koje koriste. Ova konferencija je prilika za izgradnju mostova koji su nam potrebni da bismo se zajedno borili protiv ovih kriminalaca. Izgradnjom jedinstvenog fronta i korištenjem kolektivnog znanja u ovoj prostoriji o tome kako funkcionišu kriminalne organizacije na cijelom zapadnom Balkanu, možemo se boriti protiv transnacionalnog organizovanog kriminala mnogo agresivnije i efikasnije.

Razmjena obavještajnih podataka

Vidim tri cilja ove konferencije: prvi je da pronađemo načine da poboljšamo i učvrstimo saradnju i razmjenu obavještajnih podataka u oblasti provedbe zakona, kako biste mogli spriječiti, otkriti i razmontirati kriminalne mreže i – kad već govorimo o tome, da pronađemo i načine za poboljšanje saradnje među agencijama za provedbu zakona, tužitelja i sudstva. Drugo, nadamo se da ćete poboljšati pojedinačne i organizacione kapacitete, naročito u oblastima poput oduzimanja imovine, finansijske analize, tehnika istraživanja i pravnih procedura. Treće, i posljednje, nadam se da ćete uspjeti razraditi jedinstvene strategije, definisati najbolje prakse i utvrditi nove načine korištenja digitalnih dokaza. Kao što znate, Sjedinjene Države i naši međunarodni partneri sakupili smo milijarde digitalnih poruka iz šifriranih aplikacija koje bi konačno mogle mnoge strpati u zatvor.

Jedan primjer je operacija koju vodi FBI, pod imenom Trojanski štit (Trojan Shield) u koju je uključena DEA, Australijska savezna policija, Europol i partneri u provedbi zakona iz više od desetak drugih zemalja. Kroz vaše partnerstvo sa FBI, kao Sky ECC operaciju koju vodi Europol, imate pristup historijskom broju potencijalnih dokaza koji se mogu koristiti za smanjenje utjecaja mreža transnacionalnog organizovanog kriminala. Neke zemlje čiji su predstavnici ovdje danas već su koristile dokaze iz Trojan Shield i Sky ECC da bi mapirali ove kriminalne mreže i proveli važna hapšenja koja, ako se nastave, mogu transformisati borbu protiv organizovanog kriminala, te vam se želim lično zahvaliti što ste se udružili s nama.

Digitalne baze podataka

Apelujem na one među vama koji nisu koristili Trojan Shield ili Sky ECC da nađu načina da analiziraju ove ogromne digitalne baze podataka. Naše američke kolege iz sektora provedbe zakona spremne su sarađivati s vama na ovom ključnom zadatku.

Neki postavljaju pitanje vrijedi li trošiti vrijeme i resurse na borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala. Odgovor je, da. Kriminal i šteta koju kriminalne mreže nanose institucijama pogađaju građane koji poštuju zakon i njihove porodice. Javnost ne mora uvijek prepoznati uzrok, ali osjeća posljedice. Kada kriminalne mreže djeluju svi skuplje plaćamo litar goriva, hranu, zdravstvenu njegu i lijekove, pa čak i uvozne sirovine. Štaviše, mnogo je teže započeti i baviti se poslovnom aktivnošću kada ste pod pritiskom ovih organizovanih kriminalnih grupa ili korumpiranih zvaničnika koji su im se stavili u službu.

Ipak, ono što nas brine umnogome prevazilazi samo finansijske posljedice.

Uslikano na konferenciji. Ambasada SAD

Ovakve organizovane kriminalne grupe uključene su u najgnusnija zlodjela, a navešćemo tek neka, poput trgovine ljudima, ubistava, trgovine narkoticima i oružjem, krijumčarenja migranata i pranja novca. Ove grupe infiltriraju se u poslovne subjekte. Nekad pružaju logističku podršku neprijateljskim, stranim silama. Mogu pokušati manipulisati pojedincima na najvišim nivoima vlasti. I zaista ovi, takozvani, “željezni trouglovi” koje čine organizovani kriminal, korumpirani zvaničnici i poslovni lideri predstavljaju značajnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država i vaših zemalja.

Korupcija značajni destabilizirajući faktor

Ne iznenađuje da ovakve mreže tragaju za najranjivijim tačkama gdje će naići na najmanje otpora, te mjestima u kojima je vladavina zakona slaba i gdje je pravosudni sistem već pod kontrolom politike. Svako jutro se, ovdje u Sarajevu, budim s ovom mišlju i često razgovaram s građanima i izabranim zvaničnicima o tome zbog čega je korupcija tako značajan destabilišući faktor i na koji način podriva budućnost ove zemlje. Znamo da je korupcija jedna od najvećih briga za građane BiH i krajnje je vrijeme da izabrani lideri preduzmu odlučne korake protiv nje.

U tom smislu, Sjedinjene Američke Džave intenzivno rade s domaćim partnerima na izgradnji kapaciteta za gonjenje i kažnjavanje učesnika u korupciji. To su apsolutno neophodne radnje ukoliko država želi poraziti endemsku korupciju i propast koju ista sobom nosi.

S obzirom na to da kriminalne mreže djeluju u različitim zemljama i iskorištavaju fleksibilne političke i pravosudne sisteme, potrebna je dublja i efikasnija prekogranična saradnja na polju provedbe zakona, kako bi se rasvijetlilo njihovo djelovanje i nametnule posljedice. Jedna od tih posljedica treba da bude oduzimanje dobiti stečene kriminalnim i koruptivnim radnjama.

Dakle, šta možemo učiniti o ovom pitanju? Sjedinjene Države i naši međunarodni partneri koriste obavještajne podatke i dokaze kako bi došli do širih saznanja u odnosu na ona koja već posjedujemo iz izvora poput komunikacija i finansijskih podataka, s ciljem identifikovanja ključnih igrača i njihove imovine. Ove podatke na nebrojene načine dijelimo sa svojim partnerima iz cijelog svijeta. To je jedan od glavnih razloga što smo danas ovdje i zbog kojeg je vaše prisustvo ključno kako bismo se udružili u borbi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala.

Mi u Sjedinjenim Državama mnogo pričamo o dobrim i lošim momcima. Kada sektor za provedbu zakona ima slobodu da djeluje nezavisno i u korist građana vaše zemlje, onda ste dobri momci. Ne sumjajte u to. I sada vas pozivam: hvatajte loše momke - poručio je Marfi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.