MOŽEMO ODAHNUTI

Vrijeme "ludih" tarifa je iza nas: Cijene struje ostaju iste!

Stanje je stabilno, proizvodnja se odvija planiranom dinamikom, rekao nam je Admir Andelija, direktor EPBiH

EPBiH: Prate situaciju. Printscreen

Alen Bajramovic

25.3.2023

Osim što je direktno pogodilo građane, pogotovo one koji troše više od 1.500 kilovata mjesečno, poskupljenje struje u RS izazvalo je i lančanu reakciju, pa se, naprimjer, rastom troškova za električnu energiju pravdaju i poskupljenja vode iz banjalučkog „Vodovoda“.

Prodaja viška

Za to vrijeme u FBiH nije bilo povećanja cijena struje, a razlika između proizvodne i prodajne cijene za domaćinstva finansirala se prodajom viškova struje na inozemnom tržištu po višestruko višim cijenama.

Prema informacijama iz "Elektroprivrede Bosne i Hercegovine" (EPBiH), rasta cijena električne energije neće biti do daljnjeg.

Andelija: Nema poskupljenja. Printscreen

- Stanje je stabilno, proizvodnja se odvija planiranom dinamikom, a tržište se polako stabilizira. Vrijeme "ludih" cijena je iza nas, tako da poskupljenja neće biti - kazao nam je direktor EPBiH Admir Andelija.

Skuplje gorivo

Građani tako, barem kada je o struji riječ, mogu odahnuti, jer poznato je da je svaki događaj u svijetu, a i kod nas - od pandemije koronavirusa, rata u Ukrajini, do rasta cijena goriva i plina i inflacije u svijetu - do sada služio za poskupljenja.

S druge strane, iako se situacija na tržištu energenata postepeno stabilizirala, nema naznaka pada cijena, barem ne tako brzo i drastično kako su svojevremeno rasle. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.