AFERA

Sebija Izetbegović ustupila dokumente medijima: Umjesto magistarskog, pokazala diplome s kursa

Svu relevantnu dokumentaciju imala je i analizirala komisija, naveop je prof. dr. Ajanović

Izetbegović: Ostaje bez akademskog zvanja. Avaz

Piše: Ema Maslo

13.3.2023

Senat Univerziteta u Sarajevu s 30 glasova za, pet protiv i šest suzdržanih prihvatio je analizu komisije na osnovu prikupljene dokumentacije u predmetu provjere vjerodostojnosti isprava za postdiplomski studij Sebije Izetbegović, direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Otkad je prihvaćen izvještaj da nije dokazano da Sebija ima magistarsku diplomu jer nema ni diplome niti dokaza da je polagala ispite u Sarajevu i Zagrebu, ne prestaju kritike i napadi trbuhozboraca odlazeće dinastije na rad prof. dr. Muhameda Ajanovića i komisiju na čijem je čelu.

Akademski put

U međuvremenu, Hayat TV objavio je dokumente i snimke koji bi trebali dokazati da je školovanje Sebije Izetbegović bilo po zakonu. No, ne radi se o magistarskom radu, već je direktorica KCUS-a ustupila ovoj sarajevskoj televiziji snimke s odbrane svoje doktorske disertacije.


Ajanović: Neispunjene ispitne obaveze. Facebook

Također, na snimku su prikazane i diplome Sebije Izetbegović s kurseva iz ultrazvuka. I to nekoliko njih, međutim, oni nisu dio akademskog puta. Tako da Sebija opet nije pokazala diplomu magistra, kao ni zagrebački ili sarajevski indeks s položenim ispitima iz magistarskog.

- Svu relevantnu dokumentaciju, iz koje je nedvojbeno proistekla preporuka za promjenu člana 77. ZVOKS, imala je i analizirala komisija. Tako da tu nema novih činjenica koje bi opovrgnule ili dovele u sumnju utvrđene činjenice. Citirani član je imperativan i odnosi se na neispunjenje ispitnih obaveza - rekao je prof. dr. Muhamed Ajanović, dekan Stomatološkog fakulteta u Sarajevu, za portal “Avaza”.

Ispitne knjige

Pojasnio je da nema dokaza o položenim ispitima u Zagrebu te priznavanju ili ekvivalenciji istih na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a prema tada važećem statutu tog fakulteta.


Diploma iz kursa koji je završila Sebija 2012. godine. Hayat

- Šta, eventualno, može suprotno dokazati – postojanje uvjerenja o položenim ispitima, dokaz o priznavanju tih ispita sukladno tada važećem statutu fakulteta i upis istih u ispitne knjige - naveo je prof. dr. Ajanović.

Nedostaje 14 prijava

Doktorici Izetbegović je oduzet magisterij zbog 14 ispita koji su bili neophodni da bi pristupila odbrani magistarskog rada, a ne zbog bilo čijih tačnih ili netačnih izjava, kazao je predsjednik Bosanske akademije nauka i umjetnosti “Kulin ban” akademik prof. dr. Suad Kurtćehajić.

On je rekao da problem predstavljaju ispiti koji prethode magisteriju. Bez položenih ispita ne može se pristupiti magisteriju, a ona je trebala položiti 14 ispita.

- Iz mog iskustva mogu reći da sam ispitao u svojoj višegodišnjoj praksi više hiljada studenata i nikada mi se nije zagubila nijedna prijava. A kod doktorice Izetbegović ne nedostaje jedna, nego svih 14, kako u Zagrebu tako i u Sarajevu, što je u domenu naučne fantastike - naveo je prof. dr. Kurtćehajić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.