SPECIJALNO PRIZNANJE

Muhamed Ajanović dobitnik plakete Rektorske konferencije

Doprinos razvoju univerziteta kroz istaknuti rad na naučnom, nastavnom i stručnom polju,

Muhamed Ajanović. Avaz

E. A.

27.2.2023

Rektorska konferencija BiH koja je održana danas uručila je plakete Rektorske konferencije za izuzetan doprinos razvoju univerziteta kroz istaknuti rad na naučnom, nastavnom i stručnom polju, te širenje ugleda univerziteta u Bosni i Hercegovini i u svijetu.

Tako su plakete uručene akademiku dr. Dragi Brankoviću, penzionisanom profesoru Univerziteta u Banjoj Luci, te prof. dr. Ivi Čolačku sa Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. Stevi Pašaliću sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu, prof. dr. Damiru Zaklanu sa Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, prof. dr. Vildani Pečenković sa Univerziteta u Bihaću, kao i prof. dr. Muhamedu Ajanoviću sa Univerziteta u Sarajevu i prof. dr. Larisi Velić sa Univerziteta u Zenici.

Druga redovna sjednica 

Na drugoj redovnoj sjednici Rektorske konferencije održanoj prije svečanog uručenja plaketa, usvojen je Izvještaj o radu i Finansijski izvještaj Konferencije za prošlu godinu, a donesena je i Odluka o visini godišnje članarine za finansiranje rada Rektorske konferencije za 2023. godinu.

Tokom sjednice u Rektoratu Univerziteta u Banjoj Luci razmotreni su i zaključi sa konferencije "Visoko obrazovanje, javni univerziteti i perspektive razvoja", održane 1. decembra 2022. godine na Univerzitetu u Banjoj Luci.

Izdavanja lažnih diploma

Rektori javnih univerziteta razgovarali su i o priznavanju visokoškolskih diploma stečenih u BiH i u regionu, te mišljenjima koje izdaje Agencija za znanost i visoko obrazovanje Hrvatske (AZVO), kao i o akciji , "Klaster" koja se odnosi na suzbijanje izdavanja lažnih diploma na privatnim visokoškolskim ustanovama.

Također, razmotrena je i Inicijativa o prihvatanju definicije antisemitizma Međunarodnog saveza za sjećanje na Holokaust, a razmotrena je i molba za sastanak sa regionalnim predstavnicima Majkrosofta o budućoj saradnji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.