EGZODUS

Olakšan odlazak radne snage u Njemačku: Slijedi li postrojavanje bh. građana na autobuskim stanicama

Samo jedna kompanija, nacionalna željeznica “Deutsche Bahn” planira uposliti 25.000 osoba

Mladi, zabrinuti za svoju budućnost, odlaze. Avaz

A. Bajramović

15.1.2023

Osim na trgovima i ulicama, građani Bosne i Hercegovine sve masovnije se postrojavaju i pred stranim ambasadama i na autobuskim stanicama. Naročito mladi ljudi bježe iz ove zemlje, nošeni vihorom ekonomskih turbulencija, gdje ne postoji jasna vizija ni strategija na državnom, ali ni na entitetskim nivoima kako obuzdati svakodnevna enormna poskupljenja, svakodnevna politička prepucavanja i napetosti kojima se ugrožava njihova sigurnost.

Sudeći po tome da Njemačka nikada ranije nije imala toliko upražnjenih radnih mjesta te da je u ovom trenutku, prema zvaničnim podacima, ovoj zemlji potrebno čak 1,74 miliona radnika, scene poput one otprije nekoliko dana s Autobuske stanice u Tuzli, kada je u jednom danu otišlo više od 400 građana BiH, mogle bi postati svakodnevne.

Karta šansi

Pogotovo uz najave da njemačka vlada olakšava nostrifikaciju diploma i uvodi “kartu šansi” za strance, a priliku da je dobiju imaju radnici do 35 godina s potrebnim kvalifikacijama, profesionalnim iskustvom, a znanje njemačkog jezika više i neće biti u vrhu liste kriterija. Samo nacionalna željeznička kompanija “Deutsche Bahn” planira primiti cijeli jedan bh. kanton, odnosno 25.000 radnika.

- Osnovno je da nedostatak radne snage u Njemačkoj pokreće proces olakšavanja pristupa tržištu rada u toj zemlji. Pojednostavili su sve, pa nije više ni komplikovano dobiti mogućnost da radite u Njemačkoj, a to se lako prenese na nas. Mašinovođe već masovno odlaze u Njemačku. Mi smo tržište koje ima kvalifikovanu radnu snagu, iskusne ljude, fleksibilne i prilagodljive - kazao je za "Avaz" ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Zbog odlaska stotina hiljada građana i onih koji se za odlazak pripremaju BiH vapi za mjerama koje bi takav trend barem usporile.


Pavlović: Usporiti trend. Avaz

Dualni sistem

Pavlović je istakao da je besmisleno razvijati sistem u kojem su opterećenja na plaće 65 posto, a porez na dobit kompanija 10 posto.

- Uzmem gotove pare u džep, iz tog džepa plaćam radnike, pa sve vrijeme razvijamo dualni sistem plaćanja radnika – u gotovom novcu i preko računa. Loše je po fondove jer nemaju adekvatne prihode, po radnike jer nemaju kreditnu sposobnost, a pravimo problem i radnicima koji pod tim uslovima neće da rade i odlaze. Rimljani su davno zapisali da je najbolji porez onaj koji je toliki da ga svako rado plati, a da kazne budu tako drakonske da mu nikad ne padne na pamet da ga ne plati - kazao je Pavlović.

Kroz smanjenje doprinosa minimalna plata od 1.000 KM bila bi atraktivna bh. radnicima, koji bi ostali u BiH. S trenutnim propisima, ali i ovakvom političkom situacijom, možemo očekivati da ovu zemlju preplave radnici iz Turske, Albanije, Bangladeša, naveo je Pavlović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.