HITNO FORMIRATI VLADU FBIH

Enver Kazaz za "Avaz": Ako se ne urazume Stranka za BiH i NES, Fadilov mandat će se produžiti u beskraj

Na pitanje da li očekuje promjene na bolje, izjavio je da svaka promjena vlasti koja bi "skinula" Fadila Novalića i njegovu nefunkcionalnu vladu bila bi dobrodošla

Kazaz: Federacija je zarobljena. AVAZ

Razgovarala: Amila Ovčina

9.1.2023

Dok je sav fokus na obilježavanju neustavnog Dana RS i svi se političari takmiče ko će biti veći patriota u svojim izjavama, umjesto institucionalnog djelovanja kako bi se ovaj problem trajno riješio, u isto vrijeme niko ne mari za egzistencijalne probleme građana. 

Građani vape za formiranjem nove Vlade Federacije BiH, koja bi trebala nakon četiri godine tehničkog mandata i osam godina godina predvođenja od strane premijera Federacije BiH sa američke crne liste Fadila Novalića, trebala se okrenuti suštinskim problemima građana, a prije svega se treba nositi sa sveprisutnom inflacijom.

Kako je izjavio profesor Enver Kazaz za portal "Avaza" na javnoj sceni prisutan je potpuno pogrešan politički diskurs koji je poništio realnost i potrebe da se rješavaju realni problemi građana.


Dodikov separatizam

- Naravno, simbolički diskurs se vodi protiv Dodikovog separatizma, važan je ali je isto tako važan i mnogo važnije što hitnije formirati Vladu FBiH. Sadašnja situacija pokazuje da Osmorka, svedena za Šestorku, ne bi bez Stranke za BiH i NES-a mogla tako lako formirati stabilnu većinu u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, ali ne bi stabilnu vladu, odnosno većinu, mogla formirati ni koalicija SDA ni DF zbog HDZ-ovih zahtjeva – kazao je Kazaz.

Ističe da je Novalićeva vlada ušla u drugi tehnički mandat.

- Ona je praktički na vlasti osam godina, Federacija je zarobljena. Projekti naprosto stoje, inflacija galopira, ekonomska kriza je na vrhuncu, demografska kriza također, a većina stvari vezanih za potrebe građana, rješava se na tom nivou. Ako se ne urazume Stranka za BiH i NES, moglo bi se dogoditi da taj tehnički mandat vlade Fadila Novalića produži do u beskraj. To bi značilo umrtljavanje i Federacije i izlazak u susret Dodikovim zahtjevima kojima je RS kao centralizirani entitet potpuno funkcionalan, a Federacija nefunkcionalna – izjavio je Kazaz.

Dodao je da bi to produbilo krizu u BiH i odgovorni za to bi bili isključivo članovi NES-a i Stranke za BiH, ako se mogu suočiti sa tom odgovornošću i izaći predsvoje birače, pravdajući i to nekakvim kvazi patriotskom, kvazi principijelnom politikom, onda njihovi birači, siguran je u to, nisu glasali za njih da se produbljuje kriza u Federaciji, kao što je, kako kaže, siguran u to da vlada Osmorke zajedno sa HDZ-om pokrenula bitna pitanja u funkcioniranju vlasti u FBiH.


Vraćanje u realnost

- Jednom rječju prošli su velike priče o izdaji Osmorke. Vrijeme je da se vratimo u realnost i da što prije formiramo funkcionalnu vlast u Federaciji BiH – izjavio je Kazaz.

Na pitanje da li očekuje promjene na bolje, izjavio je da svaka promjena vlasti koja bi "skinula" Fadila Novalića i njegovu nefunkcionalnu vladu bila bi dobrodošla.

- Nužno je pokrenuti razvojne projekte u Federaciji. Nama ti razvojni projekti mogu zadržati građane, tako da očekujem odgovorniju politiku koja će se suočiti sa devastiranim entitetom, devastiranom privredom u entitetu. Lažni podaci koje ispaljuje Novalić svakodnevno zapravo samo prikrivaju rugobnu stvarnost iz koje ljudi autobusima odlaze iz BiH, naročito FBiH – kazao je Kazaz.

Zaključuje je da se to mora zaustaviti zbog budućnosti ove zemlje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.