PODNOŽJE PRENJA

Konjički planinari zasadili 2.000 sadnica smreke, crnog bora i munike

U akciji pošumljavanja učestvovalo je 25 planinara, kojima su se priključili i zaposlenici "Šumarstva Prenj" i članovi GSS Konjic

Ugodno druženje planinara. Grad Konjic

A. Č.

13.11.2022

Konjički planinari tokom ovog vikenda proveli su akciju pošumljavanja područja oko planinarskog doma "Senad Muhibić- Dundo", koji se nalazi na lokalitetu Rapti, u podnožju planine Prenj.

Akciju pošumljavanja, tijekom koje je pošumljena površina jednog hektara s oko 2.000 sadnica smreke, crnog bora i munike, realizirali su članovi Planinarskog društva “Borašnica” Konjic uz tehničku podršku Grada Konjica i poduzeća "Šumarstvo Prenj" Konjic.

U akciji pošumljavanja učestvovalo je 25 planinara, kojima su se priključili i zaposlenici "Šumarstva Prenj", kao i članovi Gorske služne spašavanja Stanice Konjic.

- Ovaj vid aktivnosti od velikog je značaja kada je riječ o očuvanju prirode i šumskog fonda. Svi koji su sudjelovali u akciji, među kojima su i mlađe generacije naših sugrađana, pokazali su na ovaj način svoju ljubav prema prirodnim vrijednostima koje imamo i koje trebamo čuvati - kazao je predsjednik Planinarskog društva "Borašnica" Konjic Rasim Nuhić.

- Uz ugodno druženje s planinarima, koji su bili pravi domaćini urađen je zaista dobar posao, čime je oplemenjen prostor oko planinarskog doma Rapti - kazao je Fedža Voloder, rukovoditelj Službe uzgoja i zaštite u poduzeću "Šumarstvo Prenj" Konjic.

Kako je naglasio Voloder, uz ovu akciju, pošumljavanje na konjičkom području kontinuirano vrši 50 radnika specijaliziranih za ovu vrstu posla. Sadnja će se nastaviti i u idućim danima, sve dok vremenske prilike budu povoljne, odnosno do pojave smrzavanja tla ili snijega, priopćeno je iz Grada Konjica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.