NOVI PROBLEMI

Najočekivaniji ishod je da će dosta firmi stati s radom: Cijena peleta pala, ali proizvođači na mukama

Pristali da idu u minus, ali uz uvjet da postoji izvozno tržište

Helać: Cijena od 480 KM ne može pokriti ni troškove sirovine. Društvene mreže / Ilustracija

Piše: E. Abaz

8.11.2022

Vlada RS ograničila je cijene peleta na 480 KM te se to isto očekuje i od Vlade FBiH. Izvoz peleta na inozemno tržište još nije dozvoljen, a proizvođači su primorani na domaćem tržištu zbog ograničenja cijena odlaziti u minus.

Muhamed Helać iz kompanije „Drvosječa“ Sarajevo za „Avaz“ je istakao da će se zbog ovakvih ograničenja većina firmi morati zatvoriti.


Tampon zona

- Cijena od 480 KM ne može pokriti ni troškove sirovine. Cijena kubika drveta je 150 KM, a u tonu peleta idu minimalno tri kubika. Proizvođači na domaćem tržištu su pristali ići u minus, ali da postoji izvozno tržište. Međutim, sada smo u situaciji da imamo ograničenu cijenu, a da nemao gdje namiriti taj minus. Najočekivaniji ishod je da će dosta firmi stati s radom - istakao je Helać.

Kako je dodao, proizvođači su u tampon zoni jer ne znaju kako će organizirati svoje poslovanje u narednim mjesecima, budući da nisu sigurni hoće li izvoz biti odobren ili ne.


Minimalna potražnja

- Dogovor je bio da će se prodavati po 480 KM na domaćem tržištu, ali da postoji opcija izvoza vani. Zbog toga su i bile kvote da će se 50 posto prodavati na domaćem, a 50 posto na inozemnom tržištu. U FBiH još nije na snazi odluka o ograničavanju, tako da je trenutna cijena 736 KM, barem kada je riječ o kompaniji “Drvosječa“ - rekao je Helać.

Osim peleta, bila je potražnja i za drvima, međutim, kako ističe Helać, ta potražnja je stala.

- Narudžbe koje sada dobivamo su samo dopunjavanje, odnosno kupovina manjih količina ogrjeva, po metar do dva. Cijena metra drva je trenutno 132 KM - istakao je Helać.

Naredna sjednica

Vlada Federacije BiH trebala bi na narednoj sjednici ograničiti cijenu peleta, potvrđeno je jučer.

Inače, Vlada RS je nakon ograničenja cijene propisala i sankcije u slučaju kršenja odluke.

Kako je navedeno, predviđena je kazna od 10.000 do 20.000 KM za firme, a za odgovorne osobe od 5.000 do 10.000 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.