NA MANJAČI

Uspješno okončana zajednička obuka vojnika BiH i Ujedinjenog Kraljevstva

Fascinirani smo prostorom za održavanje nastavnih sati i obuke, zaključio je bojnik Gilbert

A. O.

4.11.2022

Sa obuke na Manjači - Avaz
Sa obuke na Manjači - Avaz
Sa obuke na Manjači - Avaz
Sa obuke na Manjači - Avaz
Sa obuke na Manjači - Avaz
+2

U Centru za borbenu obuku Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na Manjači, oružane snage Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva u periodu od 9. oktobra do 3. novembra ove godine, održale su zajedničku obuku usmjerenu na razvijanje suvremenih vojnih vještina potrebnih za operacije potpore miru diljem svijeta.

Bila je ovo prigoda za pripadnike i pripadnice oružanih snaga obje zemlje da uče od vrhunskih stručnjaka iz obje vojske, kako u učionici, tako i na poligonu, primjenjujući suvremenu vojnu opremu i metode obuke. Koristeći najsuvremeniju opremu za operacije u naseljenim sredinama, precizno bojevo gađanje i protuoklopne sustave, rame uz rame su prošli obuku koja je dodatno unaprijedila njihove vještine i znanja potrebna za međunarodne operacije potpore miru.


Nastavak saradnje

Ocjenjivačica i instruktorica u Centru za borbenu obuku OS BiH poručnik Nejra Hodžić, tom je prigodom kazala da je za nju predstavljalo privilegiju sudjelovati u ovoj zajedničkoj obuci.

- Zajedno se obučavamo u oblastima operacija u urbanim područjima, zaštite civilnog stanovništva, učinkovite protuoklopne borbe i preciznog bojevog gađanja na daljinu. Radujemo se nastavku suradnje s našim partnerima iz Ujedinjenog Kraljevstva - kazala je ona.


Savremena lokacija

Pukovnika Stjuarta Gilberta (Stuarta) iz Prvog bataljuna kraljevske brigade Fusiliers dojmio je Centar za borbenu obuku na Manjači, koji ubrzano izrasta u suvremenu lokaciju za vojnu obuku, zahvaljujući dugoročnom investiranju Ujedinjenog Kraljevstva.

- Fascinirani smo prostorom za održavanje nastavnih sati i obuke. Oružane snage Bosne i Hercegovine zbilja imaju želju za novim znanjima, kao i za podjelom vlastitih taktika i iskustava. Rado ćemo preporučiti BiH za buduće zajedničke vojne obuke - zaključio je bojnik Gilbert.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.