PREDSJEDNIK GV MOSTAR

Salem Marić tvrdi: Nastavak izgradnje HNK nije zakonski moguć

Također, naglašava da je pokrenuo aktivnosti kod Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara na postupanje u vezi s ovim slučajem

Salem Marić. Fena

H. J. I.

10.10.2022

Predsjednik Gradskog vijeća Mostar Salem Marić, nakon potpisivanja ugovora o dodjeli sredstava za nastavak radova na zgradi Hrvatskog narodnog kazališta između predstavnika Vlade Hrvatske i direktora HNK, tvrdi da radovi ne mogu početi. 

Kako tvrdi Marić, nastavak gradnje tog objekta zakonski nije moguć i upozorava one koji spremaju početak izgradnje da su dužni poštovati zakone i odluke kako Gradskog vijeća Mostara tako i viših nivoa vlasti.


Spor traje od 2002. godine

- Spor oko izgradnje Hrvatskog narodnog kazališta traje još od 2002.godine i tada su inspekcijskim angažmanom i odlukom Gradskog vijeća Mostar zaustavljeni i zabranjeni radovi na HNK kao i na ostalim objektima u centralnoj zoni grada. Na istoj lokaciji podnijet je zahtjev Medžlisa Islamske zajednice Mostar za izdavanjem građevinske dozvole za izgradnju Islamskog centra smatrajući to zemljište svojim vakufom - navodi Marić.

Ponovna priča oko nastavka izgradnje HNK, kako ističe, kreće od 2016.godine kada se mijenja Rješenje o izmjeni odobrenja za gradnju i to nakon punih 16 godina.

- Kao predsjednik Gradskog vijeća, a na osnovu zakonskih obaveza i ovlaštenja koja mi daje Statut Grada Mostara i Poslovnik o radu Gradskog vijeća, 5.aprila 2022. godine zatražio sam od direktora ustanove Hrvatskog narodnog kazališta i Odjela za urbanizam i građenje da mi dostave svu relevantnu dokumentaciju u vezi s izgradnjom. Kako nisam dobio odgovor, 15. jula 2022. godine pokrenuo sam krivičnu prijavu Tužilaštvu HNK i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine protiv N.N. osoba u vezi izgradnje zgrade HNK zbog postojanja opravdane sumnje da je počinjeno krivično djelo falsifikovanja dokumentacije i najave nastavka nezakonite izgradnje bez valjane i postojane dokumentacije. U odgovoru Tužilaštva Bosne i Hercegovine prijava je data na nadležno postupanje Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona od kojeg očekujemo odgovor - ustvrdio je Marić.


Urbanistički i regulacioni plan

Također, naglašava da je pokrenuo aktivnosti kod Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara na postupanje u vezi s ovim slučajem.

- Napominjem da se radi o nekretnini u području Centralne zone Grada Mostara za koju nije donijet ni urbanistički ni regulacioni plan. Također Grad Mostar u arhivama nema niti jedan dokument kojim se ukazuje da je ranije izuzimano zemljište u centralnoj gradskoj zoni za potrebe izgradnje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta, niti je grad izdao urbanističku i građevinsku dozvolu za ovaj objekat - naglasio je predsjednik mostarskog Gradskog vijeća.

On tvrdi da pred stručnim komisijama koje je formiralo Gradsko vijeće u cilju utvrđivanja urbanističkih uslova za dijelove grada za koje ne postoji regulacioni plan nikada nije razmatrana izgradnja Hrvatskog narodnog kazališta.

- Upravo zbog pojave anarhije u gradnji donesena je odluka o zabrani gradnje na području centralne zone do donošenja regulacionog plana, koji nije usvojen do danas. Zbog svega ovoga u svrhu normalnih odnosa i funkcionisanja ne smije se siliti sa stvarima oko kojih ne postoji dogovor svih koji nose odgovornost u odlučivanju u Mostaru, te gdje postoji opravdana sumnja na zakonitost dokumentacije i procesa izgradnje - zaključio je Marić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.