ALARMANTNO

Na šta će se građani grijati: Bh. trgovci izbacuju pelet iz ponude

Dostigao cijenu od 1.030 KM po toni, ali je upitno hoće li ga uopće biti

U avgustu tona peleta koštala 640 KM. Agencije

Piše: A. Kukić

30.9.2022

Cijene peleta u našoj zemlji eksplodirale su od početka godine, a tona sada košta i do 1.050 KM. Poređenja radi, samo mjesec ranije cijena peleta je iznosila 640 KM po toni.

 

Odluka uprave

Međutim, građanima cijene neće predstavljati jedini problem, jer bh. distributeri izbacuju pelet iz ponude i upitno je do kada će grijanje na pelet biti moguće.

U razgovoru za „Avaz“ Muhamed Helać iz kompanije „Drvosječa“, koja je ovlašteni distributer peleta u BiH, kaže da već nekoliko dana pelet uopće nemaju u ponudi.

- O cijenama je nezahvalno govoriti u ovom trenutku iz razloga što će biti bitno samo da peleta ima. Naša kompanija već sedam dana pelet nikako nema u ponudi. Mi nemamo svoju proizvodnju, već vršimo distribuciju, a najniža cijena koju smo uspjeli dobiti je 950 KM po toni, bez uračunatog prijevoza. 

Helać: Neizvjesna situacija. Arhiv

Sve to bi u našoj kompaniji dovelo do toga da tona košta više od 1.000 KM, što je našu upravu navelo da pelet izbaci iz ponude. Trudimo se da kod nas ogrjev bude što jeftiniji, a cijena od 1.000 KM je basnoslovna za naš standard življenja - objašnjava nam Helać.


Nestašica sirovine

Smatra kako je zabrana izvoza trebala biti produžena do kraja godine.

- Prva zabrana izvoza trajala je do 24. septembra, nakon čega je ona produžena do kraja oktobra. Međutim, iz tog produžetka zabrane je izuzeto drvo, dakle ogrjevno drvo se nekontrolirano izvozi, na granicama su velike kolone šlepera koji izvoze ogrjevno drvo, a ogrjevno drvo je samo po sebi dobrim dijelom služilo kao sirovina za pelet. Sada smo ušli u još veću nestašicu za sirovinom za pelet, što je, naravno, povisilo njegovu cijenu - kaže Helać.

Dodaje kako je otkupna cijena peleta u Italiji 730 eura te da svako preduzeće želi profitirati, što nije protuzakonito, jer marža nije ograničena na ovu vrstu robe.

Naći alternativu

Helać navodi kako je prošlog mjeseca održan seminar u Jajcu na kojem su prezentirane prognoze stručnjaka iz EU za energetiku koji smatraju da će ova kriza potrajati pet do šest godina.

- Mi svakako savjetujemo svojim potrošačima da potraže alternativu i vide šta je njima najjednostavnije, jer će se ubuduće vrlo teško dolaziti do peleta - zaključuje Helać.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.