"KOMBINOVANI NAPOR 22"

Drugi dan vježbe: Ovako se spremaju vojnici Oružanih snaga BiH

Učestvuje više od 800 pripadnika Bataljonske grupe lake pješadije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

H. J. I.

20.9.2022

Sa današnje vježbe OS BiH na Manjači - Avaz
Sa današnje vježbe OS BiH na Manjači - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+13

Više od 800 pripadnika Bataljonske grupe lake pješadije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, deklarisane za buduće međunarodne operacije, sudjeluje u realizaciji vježbe "Kombinovani napor 22" koja je jučer počela na vojnom poligonu "Manjača". Vježbe će trajati do 23. septembra, radi ocjenjivanja po NATO Konceptu operativnih sposobnosti (NEL-2).

Uoči početka vježbe, ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić rekao je da će sa ovom vježbom Bosna i Hercegovina službeno dobiti do sada najveću vojnu jedinicu, koja će ući u NATO-ov bazen borbeno sposobnih snaga, koje stoje na raspolaganju za učešće u međunarodnim operacijama predvođenih NATO-om, operacijama podrške miru Evropske unije i Ujedinjenih nacija, kao i NATO vježbama.


- Oružane snage BiH tako će nastaviti stajati rame uz rame s najrazvijenijim vojskama svijeta, spremnim za djelovanje u svrhu mira, bilo gdje u svijetu, a Bosna i Hercegovina će napraviti još jedan značajan korak na putu ispunjenja našeg zakonom definisanog cilja, punopravnog članstva u Sjevernoatlantskom savezu. Oružane snage BiH su uključene u NATO-ov program ocjenjivanja interoperabilnosti i spremnosti od 2010. godine, a od 2011. do 2018. je uspješno ocijenjeno 11 manjih jedinica, različitih organskih struktura, s ukupno 754 pripadnika, koje su ocjenjivači NATO-a ocijenili borbeno spremnim. Kao takvi već se nalaze u bazenu snaga NATO-a - pojasnio je Podžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.