SAOPĆENJE

Savez za bolju budućnost obratio se Tužilaštvu BiH da procesuira izbornu krađu Kljake i Marića

Centralna izborna komisija BiH, kako je javnosti već poznato, na posljednjim lokalnim izborima u Mostaru dokazala je i dokumentirala krađu glasova na 13 biračkih mjesta

Veći dio izbornih prevara odnosio se na kandidata SDA Salema Marića i Anela Kljaku. SBB

Press centar SBB-a

9.9.2022

Nakon što je Tužilaštvo BiH jučer saopćilo da je ono nadležno za praćenje izbornog procesa, odnosno za sprečavanje i sankcioniranje onih koji budu vršili krivična djela na predstojećim općim izborima, Savez za bolju budućnost BiH se javno pita da li će Državno tužilaštvo nešto poduzeti kada je u pitanju dokazana izborna krađa glasova u Mostaru na lokalnim izborima održanim 20. decembra 2020. godine.

Centralna izborna komisija BiH, kako je javnosti već poznato, na posljednjim lokalnim izborima u Mostaru dokazala je i dokumentirala krađu glasova na 13 biračkih mjesta. Nakon toga Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona podnijela je krivičnu prijavu.

Veći dio izbornih prevara odnosio se na kandidata SDA Salema Marića i Anela Kljaku, koji je zbog učešća u toj izbornoj krađi isključen iz Saveza za bolju budućnost BiH, a sada je na listi NES-a.

Tužilaštvo HNK, na čuđenje mnogih, donijelo je naredbu o neprovođenju istrage u predmetu izbornih krađa u Mostaru.

Savez za bolju budućnost BiH stoga javno poziva Tužilaštvo BiH da, osim kradljivaca glasova, preuzme istragu i proširi na pojedince iz pravosudne strukture u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, koji su donijeli tako sramnu odluku, i pored činjenice da je CIK dokazao krađu glasova, odnosno krađu izborne volje građana, navodi se u saopćenju SBB-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.