PREMINUO U 62. GODINI

Ko je bio bh. poduzetnik Mirko Grbešić: Za njegovo poslovno carstvo karakteristika je stalan, ali ne prebrzi rast

Grbešić je finansirao rad lokalnih sportskih klubova i poznat je kao osoba koja je rado učestvovala u humanitarnim akcijama

Grbešić: U Mostaru je otvorio najveći tržni centar u BiH Mepas Mall. Arhiv

Piše: A. Č.

23.8.2022

Uspješni bh. poduzetnik Mirko Grbešić preminuo je danas. On je osnivač kompanije "Mepas", a kupio je i osječku "Saponiju" i "Kandit" te postao vlasnik bjelovarskog Koestlina.

U Mostaru je otvorio najveći tržni centar u BiH Mepas Mall

Mirko Grbešić rođen je 11. avgusta 1960. u Širokom Brijegu. Svoj poslovni uspjeh počeo je s trgovinom. 

1989. godine osnovao je tvrtku Mepas d.o.o. koja se bavila proizvodnjom i prodajom mesa, te ubrzo postala jedna od najjačih u toj branši u Hercegovini.


Kupio osječku Saponiju

Potom se počeo baviti uvozom i distribucijom hrvatskih i stranih brandova u Bosni i Hercegovini. 1995. dovršena je zgrada Mepasa s velikim skladišnim prostorom u Širokom Brijegu, nakon čega se kompanija širi. 

Skladišni prostori osigurani su i u Sarajevu, Tuzli te Banjoj Luci. 

1998. je za 20 miliona njemačkih maraka, što je tada bio prilično velik novac, kupio osječku Saponiju. Nakon toga je postao vlasnikom bjelovarskog Koestlina. Za osječki Kandit dao je šest miliona eura te još prilično uložio kako bi se brand vratio na police i među potrošače. 

Uz to, preuzeo je obvezu da će do 2014. premjestiti tvornicu s postojeće lokacije i napraviti novu u osječkom predgrađu Nemetinu. Ta investicija je vrijedna 20 miliona  eura. Grbešić drži da su Koestlin i Kandit dva srodna programa u konditorskoj industriji koji se međusobno nadopunjuju a okrupnjavanje proizvodnje je osnovni preduvjet dugoročnog opstanka na tržištu. 2000. godine Mepas otkupljuje i kompaniju metalne proizvodnje i ugradnje Metalac iz Širokog Brijega. 

Grbešić je također postao vlasnikom Maraske i Brodomerkura.


Učestvovao u humanitarnim akcijama

2012. je u Mostaru otvorio najveći trgovački centar u Bosni i Hercegovini koji se prostire na skoro 100.000 kvadrata, a nosi naziv "Mepas Mall". Centar je građen na način da vizualno, koncepciji i sadržajno prati sve aktualne trendove kada su u pitanju centri ovog tipa u Europi, rekao je tada Grbešić. 

Za njegovo poslovno carstvo karakteristika je stalan, ali ne prebrzi rast. Na poslovanje njegovih tvrtki kao ni na način stjecanja vlasništva nad njima, nema primjedbi ni u BiH ni u Hrvatskoj. 

S vremenom i bez skandala, izrastao je u jednog od vodećih poduzetnika u BiH. Ima značajne kompanije u Hrvatskoj. U medijima se pojavljivao "samo kad mora", a privatni život drži podalje od javnosti. 

Grbešić je finansirao rad lokalnih sportskih klubova i poznat je kao osoba koja rado učestvuje u humanitarnim akcijama. 

Također, na glasu je zbog socijalne osjetljivosti i spremnosti pomoći ljudima u nevolji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.