ROBE IMA DOVOLJNO

Muhamed Helać za "Avaz": Vraćena je cijena peleta na 640 KM po toni

Uloga goriva je značajna u cijelom lancu od same sječe drveta pa do transporta robe krajnjem kupcu

Helać: Objasnio razloge poskupljenja. Arhiv

Piše: A. K.

5.8.2022

Nakon što je Vijeće ministara usvojilo inicijativu Vlade FBiH, tačnije resornog ministra trgovine Zlatana Vujanovića (SBB), o privremenoj zabrani izvoza ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta, polovinom jula je došlo do snižavanja cijene peleta.

Ipak, zbog poskupljenja goriva, cijene su se vratile na prijašnji nivo. Muhamed Helać iz kompanije „Drvosječa“ Sarajevo potvrdio je ovo za portal "Avaza" te je kazao kako novih poskupljenja neće biti sve dok traje odluka o zabrani izvoza.


Bez kooperacije

Cijena peleta po toni prije nekoliko sedmica u kompaniji Drvosječa je koštala 590 KM, dok je trenutna cijena 640 KM.

- Cijenu peleta smo spustili za 50 KM po toni. Međutim, nakon toga smo uvidjeli da nismo naišli na kooperaciju i da se situacija na tržištu nije razvijala onako kako bi išlo u korist smanjenja cijena. Najviše je doprinjelo apsolutno divljanje cijena goriva koji je umnogome uticao na cijenu svakog proizvoda u drvoprerađivačkoj industriji, pa tako i enrgenata za grijanje i iscjepanog drveta. Naime, uloga goriva je značajna u cijelom lancu od same sječe drveta pa do transporta robe krajnjem kupcu - kazao nam je Helać.

Dovoljne količine

Naglašava kako je efekat odluke o zabrani izvoza vidljiv, te da stanovnici ne trebaju da strahuju da će im domovi biti hladni, jer robe ima u dovoljnim količinama.

-  Samim tim riješili smo najveći problem u koji smo ulazili u periodu zabrane izvoza, a to je bio da smo ulazili u situaciju u kojem je bio izvjestan scenario da ćemo ostati bez dovoljnih količina goriva i da ćemo zimu dočekati u hladnim domovima. Taj scenario je zasigurno izbjegnut sve onda dok traje zabrana. Što se tiče cijene, ono što možemo garantovati je da do dodatnih povećanja do kraja zabrane izvoza neće doći - zaključio je Helać.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.