NABAVKA OGRIJEVA

Muhamed Helać za "Avaz": Cijena peleta i dalje je ista, 640 KM po toni, dok su iscjepana drva poskupila dodatnih 10 KM

Svakako ako ne dođe do toga, čeka nas poskupljenje i najvjerovatnije da će cijene ići 20 do 30 posto na gore, rekao je Helać

Muhamed Helać o poskupljenju ogrjeva. AVAZ

Piše: A. Ovčina

13.6.2022

Drastičan skok cijena u posljednjih nekoliko mjeseci zabilježen je na području čitave Bosne i Hercegovine. Tako je poskupilo gorivo, prehrambene namirnice, lijekovi te druge osnovne potrepštine.

Strah da će pred jesen biti još veće cijene doveo je do toga da su se građani upustili u nabavku ogrijeva.

Portparol "Drvosječa" Sarajevo Muhamed Helać za portal "Avaza" govorio je o ovoj temi.

Bez promjene

On je kazao da je situacija takva da je došlo do određenog stagniranja.

- Nije došlo do promjena cijena, uprkos najavama. Cijena peleta i dalje je ista, 640 KM po toni, dok su iscjepana drva poskupila dodatnih 10 KM po metru, a sve zbog nedodstatka sirovine. Mi evo ne radimo čak ni danas, jer nemamo dovoljno robe za rad - kazao je Helać.

Dodao je da su radnike poslali na godišnji odmor, dok ne prikupimo dovoljno sirovine da možemo uopće raditi. Nemamo sirovine za rad, nemamo drva za cijepanje. Zbog toga je došlo do poskupljenja na tržištu i samim time do iscjepanih drva kao gotovog proizvoda. Ostali proizvodi nisu mijenjali cijenu proteklih 15-tak dana. 
Alternativni dobavljači

Na naše pitanje odakle uzimaju sirovine, kazao je da ih prikupljaju od državnih šumarstava.

- Nedavno je bilo najava o poskupljenju peleta. Mi smo uspjeli to nekako prevazići sa drugim alternativnim dobavljačima. Međutim, malo je situacija stagnirala i stala su poskupljenja zbog najave ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca da će doći do zabrane izvoza. Tako, da sada smo u nekoj tampon zoni gdje se ne zna da li će biti usvojeno ili neće. Još uvijek su dobavljači u nedoumicama. Svakako ako ne dođe do toga, čeka nas poskupljenje i najvjerovatnije da će cijene ići 20 do 30 posto na gore - kazao je Muhamed Helać za portal "Avaza".Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.