KANTONALNI SUD U MOSTARU

Predmet "Kaplan i ostali": Žalbeno vijeće ima rok od 15 dana da se izjasni

Njih se tereti da su na dan izbora sudjelovali u uništavanju izbornih materijala, nasilnom upadu u prostorije Općinske izborne komisije u Stocu te u napadu na službene osobe od kojih su dvije pretrpjele ozljede

Suđenje Salmiru Kaplanu. AGENCIJE

S. S. / Fena

25.5.2022

Na Kantonalnom sudu u Mostaru održana je sjednica Žalbenog vijeća u predmetu "Kaplan i ostali", a vezano za slučaj prekinutih općinskih izbora u Stocu u oktobru 2016.godine.

I Tužilaštvo HNK i odbrana optuženih žalili su se na prvostepenu presudu Općinskog suda u Čapljini iz januara 2020. godine. Prema toj presudi, zbog nasilnog prekida izbora zatvorskom kaznom od dvije godine kažnjen je Salmir Kaplan iz SDA, koji je 2016. godine bio kandidat za načelnika općine Stolac uime Inicijative za Stolac, Demir Mahmutčehajić iz SDP-a osuđen je na godinu i četiri mjeseca, dok je Ahmed Ljubović iz SDA osuđen na deset mjeseci zatvora.

Njih se tereti da su na dan izbora sudjelovali u uništavanju izbornih materijala, nasilnom upadu u prostorije Općinske izborne komisije u Stocu te u napadu na službene osobe od kojih su dvije pretrpjele ozljede.

Zakonitost prvostepene presude

Odbrana smatra kako optužnica nije dobro obrazložena niti počiva na važećim zakonskim propisima te da je presuda "puna nezakonitosti", kako se izrazio u obrazloženju žalbe branilac optuženih, advokat Alen Nakić.

- Danas ste imali priliku čuti ono što odbrana misli o zakonitosti prvostepene presude, a koja je, po stajalištu odbrane, apsolutno nezakonita i donesena uz brojne povrede prije svega ljudskih prava optuženih - kazao je Nakić.

U obraćanju Vijeću pozvao se i na ranije presude u slučajevima na Evropskom sudu za ljudska prava, kao i jedne presude na Ustavnom sudu BIH gdje je, po njegovim riječima, utvrđeno da se za slučaj oko kojeg se vodio upravni postupak ne može voditi nakon toga i krivični. Pri tom Nakić misli na novčane kazne koje je optuženima izrekla Izborna komisije BiH, kao i mjeru izbacivanja Salmira Kaplana iz izbornog procesa 2016. godine.

Također, Nakić smatra i kako zakonom nije jasno propisano djelo prekida procesa glasovanja te da se i napad na predsjednika Općinskog izborne komisije, koji je kasnije smijenjen, ne može okarakterizirati kao napad na službenu osobu.

- Presuda mora imati jednu drugu poruku, bez obzira na događaje koji su se dogodili tog dana 2016. godine u Stocu, a to je da bude u funkciji pomirenja i dosljedne provedbe svih pozitivno pravnih propisa u BIH – utvrdio je Nakić.

Odluka u roku od 15 dana

Tužilaštvo, ipak, smatra kako kazne zatvora trebaju biti veće.

Tužitelj Spomenko Jukić pozvao se pri tome na ranije osuđene osobe vezano za izborni dan u Stocu, kroz postignutu nagodbu i uslovne kazne. Od 22 osobe pet ih je dobilo kazne zatvora, četiri po pola godine, a jedna osoba deset mjeseci.

Jukić smatra kako su djela za koja se okrivljuju Kaplan, Mahmutčehajić i Ljubović znatno teža, što se treba odraziti i u presudi.

- Očekujem da prvostepeni sud nije napravio neke bitnije povrede. U najmanju ruku očekujem da će biti potvrđena prvostepena presuda - kazao je nakon sjednice vijeća Jukić.

Žalbeno vijeće Kantonalnog suda odluku bi trebalo donijeti u roku od 15 dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.