REPORTAŽA

Prokoško jezero: Ljepote netaknutog dijela prirode i putna infrastruktura iz prošlog stoljeća

Cijene su sasvim pristupačne bh. standardu, pa primjera radi, smještaj u jednoj dvospratnoj vikendici, gdje se može smjestiti do 10 osoba, košta 80KM

Piše: S. Spahić

21.5.2022

Brojne vikendice od drveta - Avaz
Klupa za odmor - Avaz
Prokoško jezero - Avaz
Sa lica mjesta - Avaz
Prokoško jezero se nalazi kod Fojnice - Avaz
+17

Prokoško jezero se nalazi na planini Vranici u blizini Fojnice. Ovaj netaknuti dio prirode je proglašen spomenikom prirode 2005. godine. Oko jezera se nalaze brojne vikendice od drveta.

Ekipa "Avaza" je danas obišla ovaj netaknuti dio prirode u kojem još uvijek nema struje, a i mobilni signal je vrlo loše kvalitete.


Radovi na putu

Prvi problem na koji smo naišli na putu ka Prokoškom jezeru je da se zbog radova na regionalnom putu R438 mora putovati očajnim alternativnim putem, tako da je vožnja zadnjih 15-ak kilometara potrajala sat vremena.

Interesantna stvar na koju smo naišli pred sami dolazak na jezero bili su konji na putu.

Ulaz na jezero se naplaćuje i dalje 2 KM, a ulaz za vozilo je 10 KM.

Obzirom na hladne noći i činjenicu da se snijeg nije još uvijek otopio, pa je voda samim tim veoma hladna, nismo vidjeli prve kupače, nego tek nekoliko desetina turista oko jezera i to uglavnom iz zemalja Arapskog poluotoka i Turske, te ponekog domaćeg ribara.


Sezona počela

Cijene su sasvim pristupačne bh. standardu, pa primjera radi, smještaj u jednoj dvospratnoj vikendici, gdje se može smjestiti do 10 osoba, košta 80KM. 

Valja naglasiti da je sezona tek počela i da zbog toga brojni vlasnici nisu počeli sa izdavanjem vikendica.

Nakon toga smo krenuli putem vrhova Vranice, gdje smo zatekli brojne planinare, a posebno se izdvojila ekipa Planinarskog društva "Konjuh" iz Tuzle, koja je iskoristila ovaj dan da obiđe sve vrhove koji se nalaze na preko 2000 metara, a koji su vrlo pristupačni.

Kako je rekao za ekipu "Avaza" jedan od vlasnika vikendice veći priliv turista bi se mogao očekivati u junu, a za nadati se da će se do tada koliko-toliko putna infrastruktura popraviti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.