ALARMANTNO

Inflacija raste, šta će biti s kamatama: Kako će građani vraćati kredite

Kredite s promjenjivom kamatom mijenjati u one s fiksnom, kaže Kutle

Većina građana u BiH kreditno zadužena. Ilustracija

Piše: M. Smajkić

25.4.2022

Iako za sada nema govora o udaru kamatnih stopa na građane i firme, ipak su oni koji su opterećeni kreditima u strahu.


Sve skupo

Budući da inflacija za sobom vuče i rast kamata, a posljedično onih na stambene kredite, jasno je da bi to bio dodatni udar na standard.

Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH, kaže nam kako je jasno da će ova inflacija, koja je već sada gotovo 10 posto, utjecati na smanjenje standarda stanovništva, pogotovo u BiH.


Kutle: Moraju voditi računa. Arhiv

- Jer sve poskupljuje i sve će poskupjeti, a primanja, odnosno plaće ostaju iste. I malo ko će imati povećanje primanja u odnosu na ono koliko će standard padati, a samim time i mogućnosti koje je imao za kreditnim zaduženjem, odnosno teže će vraćati kredite - kaže Kutle.


Ovisni o euru

Napominje da mi imamo sto posto vezanu valutu za euro i ovisni smo o promjenama u euru.

- Nije realno očekivati povećanje kamatnih stopa, ali to ne znači da stanovništvo, pogotovo oni koji imaju dugoročne kredite, ne moraju dobro voditi računa o raznim promjenama i probati raditi na tome da kredite s promjenjivom kamatom mijenjaju u kredite s fiksnom kamatom - poručuje Kutle.

Evropa mijenja politiku

Budući da je situacija, pogotovo u Evropi, ovakva kakva jeste, kaže Kutle, vidjet će se šta će biti dalje, „ali neće se kamatne stope povećavati na depozite“.

- Čim se ne povećavaju na depozite, neće se povećavati ni na kredite. Kako će Evropa mijenjati politiku, to ne znamo. No, moramo biti svjesni da su se već interne kamate u Hrvatskoj koje se računaju na kunu i u Srbiji koje se računaju na dinar nešto povećale i onaj ko tamo ima kredite, ima i nešto višu kamatnu stopu - govori Kutle.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.