BIT ALIJANSA

IT sektor ima svoj amandman na Zakon o doprinosima u Federaciji BiH

Smatramo da bi usvajanjem ovog amandmana najveći doprinos ipak bilo stvaranje pozitivnog okruženja za zadržavanje stručnjaka iz IT sektora u BiH, te njihovo vraćanje u domovinu, kažu iz BIT Alijanse

ILUSTRACIJA. AGENCIJE

S. S.

27.3.2022

BIT Alijansa uputila je Vladi i Parlamentu Federacije BiH amandman na prijedlog Zakona o doprinosima, čija suština je osiguravanje konkretne i kvalitetne podrške vlasti prema IT kompanijama u FBiH, kako bi lakše zadržali visokokvalifikovane radnike u BiH i nastavili daljnji rast ovog sektora.

- Kadrovi su ključni za IT sektor, koji je od strane Vlade i Parlamenta FBiH označen strateškom industrijom u Strategiji razvoja FBiH za naredni šestogodišnji period. Upravo u ovom dokumentu jasno se navodi obaveza vlasti da pomognu ovaj strateški sektor kroz kreiranje podsticajne porezne politike. Smatramo da je predstojeća parlamentarna rasprava o fiskalnim zakonima idelna prilika da vlasti provedu mjere koje su predviđene u strateškim dokumentima Federacije BiH - stoji u njihovom saopćenju.

Omogućiti povećanje plaća

Oni smatraju da usvajanjem ovog amandmana fondovi i budžet ne bi gubili bilo kakav prihod, a poslodavci bi imali niži trošak kod uvećanja plata radnicima, što bi im osiguralo sredstva ne samo za veće povećanje plaća, već i novo zapošljavanje.

- Smatramo da bi usvajanjem ovog amandmana najveći doprinos ipak bilo stvaranje pozitivnog okruženja za zadržavanje stručnjaka iz IT sektora u BiH, te njihovo vraćanje u domovinu - kažu iz BIT alijanse.

Odlazak ovih kadrova generiše značajne gubitke za domaću ekonomiju, a procjene govore da svake godine naša privreda gubi direktno oko 300 miliona KM prihoda zbog odlaska ovih kadrova. Indirektne štete su mnogo veće.

Šansa za opstanak i razvoj IT sektora

- Usvajanjem ovog amandmana, sigurni smo da bi se ovaj trend preokrenuo, što bi rezultiralo daljnjim rastom poslovne aktivnosti kompanija, što bi vodilo značajno većem rastu ukupnog BDP-a Federacije BiH, što nam je zajednički interes - rekli su iz BIT Alijanse te dodaju:

Nadamo se da će Vlada i Parlament Federacije BiH podržati ovaj amandman, a s njim i šansu za opstanak i daljnji razvoj IT sektora i domaće ekonomije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.