U POTRAZI ZA BOLJIM SUTRA

Autor viralnog statusa o odlasku prijatelja iz BiH se ponovo oglasio: Smatram da su građani ispravno razumjeli poruku

Obzirom da je i veliki broj medija prenijelo ovaj status, dužan da se opet javim, odnosno ukažem na klasičan plagijat mog statusa - evidentnu zloupotrebu od strane gospodina kojeg ne poznajem niti imam u prijateljima, upozorio je Botić

Tuzlanski aerodrom nakon što je Botić ispratio prijatelja i njegovu porodicu koji su jučer ujutro napustili BiH. FACEBOOK

E. Ć.

17.1.2022

Elvis Botić, vijećnik u Općini Žepče, jutros je objavio status na Facebooku koji je postao viralan. Naime, on je ispratio na aerodrom svog najboljeg prijatelja koji je sa porodicom napustio BiH, te je poslao poruku vlastima naše zemlje zbog kojih sve više mladih i sposobnih odlaze trbuhom za kruhom.Crna demografska slika Žepča

Botić je skrenuo pažnju i na sramotni podatak i crnu demografsku sliku u Žepču, jer je u OŠ "Žepče" u proteklih pet godina upisano čak 500 manje učenika.

Međutim, jedan Facebook korisnik je iskopirao Botićev status uz bitnu promjenu, jer je zamijenio podatke, te umanjeni broj učenika u OŠ "Žepče" predstavio kao da je riječ o OŠ "Maglaj", gdje je situacija, kako kaže Botić, daleko od idealne, ali je "avion" za Žepče.


Botić se oglasio novim statusom.

- U posljednja 24 sata mi neprestano “šaljete” notifikacije upozorenja i poruke sa pitanjima u vezi statusa kojeg sam jučer (nedjelja) napisao na aerodromu u Tuzli, a kojeg sam posvetio svom najboljem prijatelju koji je zajedno sa porodicom napustio BiH, ali i svim ostalim mladim ljudima, porodicama koji su napustili ili planiraju napustiti BiH. U statusu sam precizno definisao pojavu u društvu, ali i uzroke - nacionalne političke elite koje 30 godina vladaju BiH na čelu kojih se nalaze Dodik, Čović i Bakir sa istim stepenom odgovornosti, bez izuzetka!

Status je objavljen spontano, napisao sam ga sjedeći na klupi aerodroma, čekajući da prijatelj i njegova porodica prođu neophodne kontrole, a fotografija sam zaboravio odmah napraviti, pa sam to uradio izvan aerodrome pri ulasku u automobil. Nisam ni slutio kakvu će pažnju javnosti izazvati pomenuti status, a još manje u kakvom se stanju i moralnom sunovratu nalazi naše društvo.

Na pitanja koliko sam naplatio turu do Tuzle i sl. nisam ni nemam namjeru odgovarati, ali na neke stvari sam obavezan ukazati. Desetak hiljada direktnih / indirektnih dijeljenja, stotine hiljada reakcija je sasvim sigurno bilo dovoljno da se pošalje poruka da iz BiH odlaze mladi, perspektivni, obrazovani ljudi i porodice koje ne žele, ali moraju ići, što i jeste bila suštinska poruka moga statusa.

Smatram da su građani ispravno razumjeli poruku, a obzirom da je i veliki broj medija prenijelo ovaj status, dužan da se opet javim, odnosno ukažem na klasičan plagijat mog statusa - evidentnu zloupotrebu od strane gospodina kojeg ne poznajem niti imam u prijateljima.

Pojavio se plagijat koji je zabrinuo Maglajlije

Podaci korišteni u pomenutom statusu su pisani sa akcentom na Žepče, grada koji ima vjerujem najcrniju demografsku sliku u BiH gdje je samo u OŠ "Žepče" u pet školskih godina unazad upisano 500 manje učenika, ovo su zvanični podaci koji se mogu provjeriti u Izvještaju o radu OŠ "Žepče", odnosno u informaciji o radu osnovnih škola na području općine Žepče.

Moj status zajedno sa fotografijom je korisnik facebooka Mirza Halvedzic u cjelosti kopirao u kojem je katastrofalne demografske podatke Žepča pripisao Maglaju te na taj način iznio dezinformaciju čime je u javnosti stvorio pogrešnu sliku i Općini Maglaj, građanima Maglaja, OŠ "Maglaj", nastavnicima, roditeljima i učenicima nanio evidentnu štetu.

Demografska slika Maglaja i drugih sredina u odnosu na Žepče je “avion” i ne može se ni u kojem kontekstu porediti sa Žepčem gdje se u pomenutoj OŠ "Žepče" godišnje upiše 100 učenika manje, a u Maglaju u OŠ "Maglaj" svega 15 učenika manje što je priznat ćete daleko od idealnog, ali mnogo prihvatljivije u odnosu na Žepče.

Ovakvi i slični postupci su samo zapravo personifikacija našeg društva, kap koja je prelila čašu vode i mnoge bespovratno odvela putem graničnih prelaza BiH - napisao je Botić na Facebooku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.