PRENOSIMO

Šegrti nadmašili učitelja: Dobivaju li Bošnjaci ekstremniju desnicu od SDA?!

Dok se lideri presvučene A SDA sastaju sa njemačkim desničarima i islamofobima, lideri NiP tajno putuju u Istanbul na sastanak sa opasnim vođom vehabija. Šta bi to moglo značiti?

The Bosnia Times

1.7.2021

Šepić, Hozanović, Kukić i Konaković. The Bosnia Times

Kada je premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić u martu ove godine primio u radnu posjetu poslanike Skupštine grada Berlina Andreasa Wilda i Gunnara Lindemanna, mediji su to nazvali skandalom, piše The Bosnia Times.


U ovoj posjeti ne bi bilo ništa sporno da Wild i Lindemann nisu članovi ekstremno desničarske stranke Alternativa za Njemačku (AfD), koja je poznata između ostalog po islamofobnim i antimigrantskim stavovima. Njihovi članovi često se optužuju za napade na medije, neistomišljenike te za preispitivanje univerzalističkih načela liberalne demokratije.


Krajiška pegida

Obavještajna agencija Njemačke odlučila je desničarsku stranku Alternativa za Njemačku (AfD) staviti pod nadzor kao potencijalnu prijetnju demokratiji zemlje.


Desničarska stranka AfD stavljena pod nadzor njemačke obavještajne agencije, izvještavali su mediji.


Ružnić je kadar Narednog evropskog saveza (NES), koja je nastala transformacijom A SDA. Ova stranka je imala imidž radikalnije od SDA. Njenog ideologa Rifata Hozanovića režimski mediji su optuživali da je iranski čovjek i da je čak šiija.


Ovih dana je sarajevski portal Istraga.ba, koji slovi da je blizak Obavještajno sigurnosnoj agenciji (OSA), objavio je vrlo argumentiran tekst o susretu Elmedina Dine Konakovića, predsjednika NiP-a, sa Muhamedom Çiftçijem, poznatom kao šejh Abu Anasa. Konakovićeva stranaka inače ima dobre odnose sa vehabijskim pokretom, tako da su neke kandidate poput Adnana Delića podržale vehabijske pristaše, poput notornog daije Elvedina Pezića. U samom nastanku NiP-a Konakovića je bio glas da je povezan sa Mumamerom Zukorlićem, bivšim sandžačkim muftijom, a sadašnjim predsjednikom Stranke pomirenja i pravde (SPP).


Također je portal blizak OSA-i objavio i da Adis Drnda, kao pripadnik SIPA-e, godinama održava dobre veze s Ambasadom Saudijske Arabije u Sarajevu, a tokom predizborne kampanje za opće izbore u Fahdovu džamiju u Sarajevu sa sobom je vodio i aktualnog federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljošu Čamparu. Drnda je Čamparu povezao sa selefijskim pokretom u BiH i po njihovim su mesdžidima prikupljali glasove za ovog bivšeg SDA-ovog kadra, tvrdi isti portal.

Veze Čampare sa selefijskim pokretom nedavno je na svom facebook profilu potvrdio i “šejh Samir Avdić”, koji je napisao da su njegovi sljedbenici “polagali nade u ministra Čamparu” s kojim su imali kontakte tokom kampanje 2018. godine. Te veze je, kako se tvrdi u spomenutom tekstu, uspostavio Adis Drnda, pripadnik SIPA-e i prijatelj Aljoše Čampara kojem je još 2010. godine po naredbi Tužilaštva BiH pretresena kuća zbog povezanosti s najradikalnijim selefijskim ogrankom, piše "The Bosnia Times".

Samo Šepić zna

Nije uopće jasan ideološki profil Partije demokratske akcije (PDA) koju je osnovao Mirsad Kukić Kuko, nakon što je zbog konfrontacije sa Bakirom Izetbegovićem napustio SDA. On je kao bivši niški specijalac JNA više imao imidž bosa jednog regionalnog gangsterskog klana čija je uža specijalnost privredni kriminal, nego partijskog funkcionera. Kukić je godinama, posebno u vrijeme vladavine Sulejmana Tihića, bio strah i trepet tuzlanske regije. Iako je izgubio izbore u svom rodnom gradu Banovićima, i to od svog učenika Bege Gutića, njegova stranka još ima uticaja u Tuzli i participira u vlasti na kantonalnom nivou. A sve ono što bi kao opoziciona stranka trebala zamjerati SDA-u nalazi se pri njoj. Čak je PDA u nekim elementima i rigidnija od SDA.


Samo fotografija koju je Senad Šepić, lider Nezavisnog bloka (NB), objavio na svom Facebooku, na kojoj je u društvu bivšeg i novog visokog predstavnika Christiana Schwarza Schillinga i Christiana Schmidta, govori da je on rijedak opozicionar koji je napustio SDA a da ima proevropsku orijentaciju. Šepić je obnašao visoke stranačke i državne funkcije i ima iskustvo sa stranim diplomatama u BiH. To da se nije „upecao“ na vjerski radikalizam da bi ušićario nešto glasova, poput Hozanovića, Konakovića i Čampare, pomoglo mu je što on nije novopečeni ili konvertirani vjernik, već ima vjersku naobrazbu. Možda zbog toga Šepić nije mogao naći zajednički jezik sa Konakovićem i Hozanovićem radi koaliranja ili ujedinjenja stranaka. Sve će se to izbistriti do narednih izbora.


Osim ako Hozanovića i Konakovića neko moćniji i politički iskusniji od njih ne povezuje sa desničarima ove ili one vrste. A to bi mogao biti samo Hasan Čengić, čija je uloga u političkom života Bošnjaka vrlo misteriozna. A tamo gdje se prave aerodromi, kakvu namjeru imaju Krajišnici, ili kupuju helikopteri, što je već pokušao uraditi Konaković u Sarajevu, tu je sigurno Čengić, piše "The Bosnia Times".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.