BORBA PROTIV KORONE

Ne mogu više čekati državu: ZHK nabavlja ruske vakcine za Hercegovce

Vakcina će biti dostupna po cijenama koje neće biti više od onih za sezonsku gripu, kaže Jurić

Vakcina će biti dostupna po komercijalnim cijenama. Arhiv

Piše: A. Bajramović

23.1.2021

Zavod za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona pokrenuo je nabavku ruske vakcine ''Sputnjik V'', koja će biti dostupna svim stanovnicima Hercegovine, ali i drugih dijelova Bosne i Hercegovine. 

Porodični ljekar

Prema riječima direktorice Andree Jurić, vakcina će biti dostupna po komercijalnim cijenama koje neće biti više od onih za sezonsku gripu. Već od ponedjeljka bit će započeto sačinjavanje spiskova i pokrenute procedure nabavke prvih doza. 

- Na našu inicijativu, postigli smo dogovor s veledrogerijom i radit ćemo prvo promociju, a narudžbe vršiti jednom sedmično, u skladu s potrebama - kaže Jurić.


Jurić: Za ljude se treba pobrinuti. Arhiv

Osiguranici iz ZHK trebaju se javiti porodičnom ljekaru kako bi se prijavili za prijem vakcine, dok ostali zainteresirani mogu kontaktirati direktno Zavod za javno zdravstvo u Grudama.


Minimalna marža

U direktnu nabavku vakcine protiv koronavirusa ZJZ ZHK krenuo je nakon što to državni i federalni nivo vlasti nisu bili u stanju.  

- Za ljude se treba pobrinuti. Žalosno je što ja to radim, ne samo za ovu županiju već i za cijelu Hercegovinu, FBiH, za stanovnike drugih kantona koji ne budu imali drugog izbora. Cijene vakcine bit će formirane tokom vikenda, s minimalnom maržom, pa neće prelaziti iznose koje izdvojimo za vakcine za sezonsku gripu. Proces cijepljenja za sve će biti besplatan, bez obzira na to čije osiguranje imaju - dodaje dr. Jurić.


Kvalitetni ’Sputnjik V’

- Svaki građanin koji je zainteresiran, svi ljudi iz rizičnih skupina, s visokim komordibitetima, starije osobe, osobe koje su u međunarodnom transportu i trebaju to zbog posla, moći će dobiti kvalitetnu rusku vakcinu ''Sputnjik V'', koja će nam vrlo brzo biti dostupna i baš mi je drago što ćemo baš nju imati - kaže Jurić. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.