SASTABAK

Košarac: Očuvanje i zaštita domaće proizvodnje je naša zvanična politika

Na sastanku je konstatirano da je domaćim proizvođačima omogućeno da meso peradi, proizvode od mesa peradi i jaja za dalju preradu mogu izvoziti u zemlje CEFTA-e i EU

Sa današnjeg sastanka. Fena

Avaz.ba / Fena

1.9.2020

Očuvanje i zaštita domaće proizvodnje je zvanična politika Vijeća ministara Bosne i Hercegovine te Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, pri čemu nijedna poljoprivredna grana nema privilegovan položaj, istaknuo je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac na sastanku s predstavnicima Koordinacije udruženja peradara i živinara u BiH, s kojima je razgovarao o problemima u proizvodnji i prometu pilećeg mesa, saopćeno je iz resornog ministarstva.

Na sastanku je konstatirano da je domaćim proizvođačima omogućeno da meso peradi, proizvode od mesa peradi i jaja za dalju preradu mogu izvoziti u zemlje CEFTA-e i EU, te da će u narednom periodu Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u saradnji sa nadležnim institucijama Republike Srpske i Federacije BiH aktivno raditi na stvaranju uslova za izvoz konzumnih jaja. Istaknuto je također da u prethodnom periodu nije došlo do povećanja uvoza mesa peradi u odnosu na radniji period, ali da je on i dalje veći u odnosu na izvoz. 

- Očigledno je da se, osim domaćih proizvođača vina i crvenog mesa, sa velikim problemima i posljedicama pandemije koronavirusa suočavaju i peradari. Potpuno smo opredijeljeni da izađemo u susret našim proizvođačima i tragamo za rješenjima koja će značiti oporavak i nastavak poslovanja u ovom teškom periodu - rekao je ministar Košarac. 

Od Ureda za veterinarstvo BiH je zatražio da, primjenjujući pozitivne zakonske propise, donese određene administritivne mjere, kao i da pojača inspekcijski nadzor, imajući u vidu problem u distribuciji određenih proizvoda od mesa peradi koji se u BiH uvoze u zamrznutom, a u konzumu pojavljuju u svježem stanju. 

- To je potpuno neprihvatljivo s aspekta zaštite zdravlja naših građana. O ovom problemu informisaćemo i Agenciju za nadzor nad tržištem u BiH, Agenciju za bezbjednost hrane BiH, kao i inspektorate u Republici Srpskoj i Federaciji BiH - poručio je ministar. 

Na sastanku je izražena podrška kampanjama entitetskih privrednih komora ''Naše je bolje'' i ''Kupujmo domaće''. Ukazano je i na potrebu izgradnje kafilerije u BiH, a kao jedna od potencijalnih lokacija zbog povoljnog geografskog položaja je predložen grad Doboj. Sastanku je prisustvovao i direktor Ureda za veterinarstvo Ljubomir Kalaba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.