POPLAVE U TUZLANSKOM KANTONU

Rijeka Tinja se izlila iz korita, obustavljen saobraćaj, a u Sapni pokrenuto klizište

Rijeka Spreča se izlila iz svoga korita na dijelu od Miričine do Stjepan Polja i poplavila oko 20 hektara poljoprivrednog zemljišta

Piše: E. Sk. - H. Č. - A. Č. / Avaz.ba

22.6.2020

Poplavljena područja u Tuzlanskom kantonu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Od jutros je dramatično stanje u Tuzlanskom kantonu. Zbog obilnih i konstantnih kišnih padavina mnogobrojni vodotoci prijete svojim izlivanjem. 

Rijeka Tinja je već izlila iz svog korita zbog čega je obustavljen saobraćaj od Donje Špionice do Srnica kod Gradačca. 

Teška je situacija u Gračanici, ali i Kladnju. U mjesnoj zajednici Stupari rijeka Suha je toliko nabujala da su mještani u strahu od poplava i katastrofalnih posljedica. 

Na području Općine Sapna poplavljena je saobraćajnica prema Zvorniku u mjestu Šetiću, a velike nevolje zadaje i Nezučki potok. 

Tokom dana, ukoliko ne prestanu kišne padavine, predviđa se novi rast vodotoka, a s tim dolaze i besane noći za građane koji su pored poplava u strahu i od novih pokretanja klizšta. 

Prema izvještaju Kantonalnog štaba civilne zaštite nivo rijeke Spreče na mjernom mjestu Kranovac u 7 sati iznosio je 320,20 centimetra (300 centimetara je vodostaj kada se proglašavaju redovne mjere od poplava). 

Rijeka Spreča se izlila iz svoga korita na dijelu od Miričine do Stjepan Polja i poplavila oko 20 hektara poljoprivrednog zemljišta. 

Na području općine Sapna u naselju Kraljevići reaktivirano je klizište koje ugrožava jedan stambeni objekat.

Podsjećamoo, Federalni hidrometeorološku zavod izdao je upozorenje na intenzivne padavine. Ovaj narandžasti meteoalarm važi za sjeveroistočna područja i dio centralne Bosne (Tuzla i Zenica), a upozorenje važo do ponoći.

Prema najavama meteorologa očekuju se jače i obilnije padavine od 30-60 mm/24h, lokalno do 80 mm/24h.

Upozorenje meteorologa. FHMZ

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.