REAKCIJE

GO SDA: Mostar nikako ne smije propustiti još jedan krug lokalnih izbora

Opcija SDA nikada nisu bili nikakvi 'paketi', već jasan stav da se izađe iz političke krize

Marić: Uložili smo velike napore, ali nije samo do nas. Arhiv

M. Sm. / Avaz.ba

8.5.2020

Gradski odbor SDA Grada Mostara izražava žaljenje što Centralna izborna komisija (CIK) BiH nije raspisala lokalne izbore i za Gradsko vijeće Mostara, ali i smatra da je vrlo važno što je CIK ostavio mogućnost da do izbora u Mostaru, ipak, dođe.

Iz mostarske SDA podsjećaju da je GO SDA u proteklom periodu u saradnji sa vrhom stranke, učinio velike napore da se dođe do rješenja i izbora, ali, kako navode,  to nije zavisilo samo od političke volje njihove stranke.

- SDA je tražila kompromisno rješenje i nije izbore u Mostaru pretpostavljala nekim drugim pitanjima u BiH.Opcija SDA nikada nisu bili nikakvi „paketi“, već jasan stav da se izađe iz političke krize i da se Mostarcima konačno omogući  aktivno i pasivno biračko pravo u interesu svih, a na osnovama najboljih evropskih modela lokalne samouprave - naglasili su iz SDA Mostara na čijem čelu je predsjednik Salem Marić.

Iz GO SDA smatraju da Mostar nikako ne smije propustiti još jedan krug lokalnih izbora u BiH i da se treba nastaviti sa naporima da se dođe do rješenja, „jer za to još uvijek ima vremena“.

-Treba apsolutno sve učiniti da do dogovora dođe kroz Parlament BiH. Ukoliko se to, ipak ne dogodi, GO SDA Mostar smatra, kako svoj dio odgovornosti na osnovi presude Suda za ljudska prava iz Strazbura može i mora preuzeti Ustavni sud BiH, jer ova sudska institucija ima mandat da razriješi ovaj politički „Gordijev čvor“ - kazali su iz mostarske SDA.GO SDA Mostar: Treba sve učiniti da do dogovora dođe kroz Parlament BiH. Fena

Također, pozivaju sve političke partnere i stranke u gradu i BiH na dodatne napore, kako bi se rješenje za Mostar konačno pronašlo i Grad izveo iz svojevrsne slijepe ulice, a očekuju i pojačan angažman od predstavnika međunarodne zajednice , diplomata, ali i ureda OHR-a koji je svojevremeno, podsjećaju, i nametnuo Statut, koji je u nekim dijelovima proglašen neustavnim.

- Onima koji javno iznose mišljenja da se dugogodišnja politička kriza mogla riješiti nekakvim „laganim dogovorom“ i da je nepostizanje dogovora navodno „u interesu SDA“, želimo poručiti da ne obmanjuju javnost šupljim teorijama zavjere u nastojanju da prikupe jeftine političke poene.

Mostar je nažalost, ne svojom voljom, uvučen u širi okvir političke krize u BiH i to nikako nije bila ideja SDA, bez obzira koliko se neki trudili da stave znak jednakosti i odgovornosti između različitih stranka - poručili su iz SDA Mostara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.