OSNOVNI SUD VIŠEGRAD

Niko nije kriv što je autistični dječak izgubio pravo na školovanje

Lani donesene presude da su Srednjoškolski centar Rudo i Ministarstvo prosvjete RS povrijedili prava Slavka Mrševića

Izricanje presude u sudu u Višegradu. Avaz

Piše: A. Bajramović / Avaz.ba

6.3.2020

Pred Osnovnim sudom u Višegradu izrečena je presuda po tužbi Okružnog tužilaštva protiv bivšeg direktora Branka Papića i još devet zaposlenika Srednjoškolskog centra u Rudom.Oni su oslobođeni za nesavjestan rad u službi u slučaju dječaka s autizmom Slavka Mrševića iz Rudog.

Nije ocjenjivan

Sudija Osman Rahmanović naveo je da je protiv presude dozvoljena žalba Okružnom sudu Istočno Sarajevo. Oslobođeni, koji su prisustvovali izricanju presude, nisu željeli odgovarati na pitanja novinara, ali nisu krili zadovoljstvo zbog ovakvog epiloga. S druge strane, porodica Slavka Mrševića je ogorčena.

- Iznenađeni smo i duboko povrijeđeni ovakvom presudom. Činjenica je da je prošle godine donesena presuda da su škola i Ministarstvo vršili diskriminaciju nad učenikom, a sada Sud donosi odluku da diskriminacije nije bilo. Nešto tu nije uredu. Mi ćemo istrajati u dokazivanju da smo bili u pravu – kazao je Slavkov otac Nenad Mršević.

Slavku je uskraćeno pohađanje nastave. Avaz

Slavko, koji ima Aspergerov sindrom kao blaži oblik autizma, upisan je 2015. u prvi razred Srednjoškolskog centra u Rudom. Želio je postati tehničar drumskog saobraćaja. Ali,  tvrdeći da im porodica nije dostavila ljekarsko uvjerenje, osoblje škole prestalo ga je ocjenjivati, a potom mu je prisustvo nastavi potpuno onemogućeno.

Prema nalazima stručnjaka, Slavko je sposoban za praćenje redovne nastave, ali uz prilagođeni nastavni plan i program. Škola mu to, međutim, nikad nije omogućila.

Roditelji Nenad i Sanja Mršević: Nećemo odustati. Avaz

Kršenje prava

Osnovni sud u Višegradu, a potom i Okružni sud u Sarajevu, donijeli su lani presude da su Srednjoškolski centar Rudo i Ministarstvo prosvjete RS povrijedili prava učenika tako što su mu uskratili pravo da pohađa nastavu.

Tada im je naloženo da  mu osiguraju podršku u savladavanju nastavnog plana. Ali, pet mjeseci nakon pravosnažne presude, ona nije provedena, a sud je jučer odlučio potpuno drugačije.

Bio na maturi

Na osnovu dogovora sa ministricom prosvjete RS Natalijom Trivić, Slavku je omogućeno tek da privremeno prisustvuje nastavi i proslavi mature s drugarima iz razreda, koji su prošle godine završili srednju školu.

Još u šoku i iscrpljena od četverogodišnje borbe, porodica planira da upiše Slavka u neku od škola za odrasle.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.