PODACI

U BiH ove godine uvezeno 52.000 vozila: Najskuplji koštao 422.714 KM

Najčešće marke vozila koje uvoze građani su vozila iz grupacije VW, Citroen, Reno, Peugeot

Pretežno se uvoze polovna vozila. Avaz

Piše: D. BAŠIĆ

9.10.2019

Svake godine broj uvezenih polovnih automobila je sve veći, dok broj uvezenih novih vozila već godinama stagnira.

Prema posljednim podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH do avgusta ove godine uvezeno je više od 52.000 vozila  u vrijednosti od oko 705 miliona. 

Ratko Kovačević, portparol UIO BIH kazao je za „Avaz“ da su od ukupnog broja zvezenih 45.654 bili polovni automobili, te tek 7.794 novih.

- Uvoze se automobili prosječne starosti od nekoliko godina, jer su takva vozila na tržištu Evropske unije jeftinija. Najčešće marke vozila koje uvoze građani su vozila iz grupacije VW, Citroen, Reno, Peugeot, dok se skuplja vozila odnose na Audi, Mercedes i BMW- kazao je Kovačević.

Najskuplje auto koje je ove godine uvezeno bilo je Bentley Continental GT Copue koje je koštalo 422.714 maraka, a uvoznik je na tu cifru platio još 72.004 KM uvoznih dažbina.

Slabije plate

Ševal Kovačević, sudski vještak saobraćajne struke istakao je da zbog slabijih plata kod nas se još uvijek najviše uvoze motori euro 4. 

- To je neka najmanja klasa koju smijemo dopustiti. Posljednih 10 godina se proizvode i mislim da u ovoj situaciji zadovoljava standarde u BiH. U novije vrijeme da idemo prema euro 5 ili euro 6 je teže za očekivati jer su plate slabije, ali je bitno zato da tehnički pregledi rade svoj dio posla- istakao je Kovačević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.