GODIŠNJICE

Sjećanje na Zilhada Ključanina: Zavrtio je nešto novo, odškrinuo vrata novim tematima, drugačije ispisanim, i otišao

Umro je na današnji dan 2016., u 56. godini, od srčanog udara

Ključanin: Umro na današnji dan 6. juna 2016. godine. Arhiv

M. K.

6.6.2019

Bosanskohercegovački književnik Zilhad Ključanin umro je na današnji dan, 6. juna 2016. godine, u 56. godini od srčanog udara. 

Zilhad Ključanin je rođen 5. 3. 1960. godine u Trnovi kod Sanskog Mosta. Sahranjen je 9. juna 2016. u Sarajevu, gdje je i živio. 

- Zavrtio je nešto novo, odškrinuo vrata novim tematima, drugačije ispisanim, i otišao - zapisala je Mirsada Šarić na stranici Bibliotekagradacac.ba u znak sjećanja na ovog, jednog od najvažnijih bh. pisaca, koji je ostavio neizbrisiv trag u bh., ali i svjetskoj književnosti.

Studij filozofije i sociologije završio je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Magistrirao je književno-teorijske znanosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a doktorirao u Sarajevu. Ključanin je pisao poeziju, prozu, drame, književne kritike, eseje i novinske tekstove. Objavio je niz romana: „Dom Aurore Borealis“, „Čarobnjak vode“, „Šeherzadina djeca“, „Švedsko srce moje majke“, „Četiri zlatne ptice“, „Šehid“, „Čuješ li što niko ne čuje“, „Koliko je srce u mrava“, te knjiga poezije: „Sehara“, „Mlade pjesme“, „Pjesme nevinosti“, „Kad puknu pupoljci“, „Nikad nisam bio u Bosni“, „Lažne trudnice“ „Vikendica“ i „San urednog čovjeka“. Objavio je dvije drame „Muholovac“ i „Šehid“.

„Šehid“ je nekoliko godina zaredom bio jedno od najčitanijih djela u BiH, prevođen na brojne svjetske jezike. Drama "Šehid" premijerno je izvedena 7. decembra 1999. u Bosanskom narodnom pozorištu (BNP) Zenica u režiji Slobodana Stojanovića. Drama "Muholovac" imala je premijeru 28. februara 2008. u Kamernom teatru u Sarajevu u režiji Aleša Kurta. 

Drama "Švedsko srce moje majke" premijerno je izvedena 2009. u BNP-u Zenica, u režiji Aleša Kurta. Osim 40 knjiga, Ključanin je autor i sedam zbirki priča, četiri drame, filmskog scenarija za film „Hiljadarka“. 

Bio je dobitnik niza književnih nagrada, među kojima su "Slovo Gorčina", „Zija Dizdarević“, „Alija Isaković“, "Skender Kulenović"...      

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.