POTVRĐENO

Akcija "Škorpion": Među osumnjičenima i službenik Granične policije BiH

Prikupljeni su dokazi da se organizovana kriminalna grupa duži vremenski period bavi krijumčarenjem oružja i vojne opreme u zemlje EU

Istražitelj Tužilaštva BiH nalazi se na terenu. Arhiv

Srna

20.12.2018

Meta policijske akcije "Škorpion", koja se provodi na području Brčkog i Bijeljine, je 12 osoba osumnjičenih za organizirani kriminal povezan sa trgovinom ljudima, krijumčarenjem i nedozvoljenim prometom oružja i vojne opreme, među kojima je aktivni policijski službenik Granične policije BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

Uporedo s hapšenjima vrše se pretresi na više od deset lokacija na širem području Brčkog i Bijeljine, gdje je do sada pronađena znatna količina oružja i vojne opreme kao i krijumčarena roba veće vrijednosti, piše u saopćenju. 

- Istražitelj Tužilaštva BiH nalazi se na terenu, gdje koordinira aktivnosti više desetina policijskih službenika Policije Distrikta Brčko, Granične policije i MUP-a RS koji učestvuju u akciji -  navedeno je u saopćenju.

Tokom istrage prikupljeni su dokazi da se organizirana kriminalna grupa duži period bavi krijumčarenjem oružja i vojne opreme u zemlje EU, trgovinom ljudima i krijumčarenjem roba veće vrijednosti iz Srbije u BiH. 

U izvršenju krivičnih djela ima elemenata zloupotrebe položaja i koruptivnih aktivnosti. U ovom predmetu ostvarena je značajna saradnja sa partnerskim institucijama Srbije.  

Nakon hapšenja i policijske obrade, osumnjičeni će biti predati u nadležnost tužioca Posebnog odjeljenja za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, koji će donijeti odluku o daljnjim aktivnostima u predmetu, piše u saopćenju. 

Akcija se provodi prema nalogu Tužilaštva BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.