OBMANE

Dva bagera i deset radnika grade projekt od 4,5 milijardi maraka!

Od postavljanja temeljca 19. septembra 2016., u jeku izborne kampanje, kad se u Prečkom polju okupila sva svita iz SDA, nije urađeno skoro ništa

Radnici na gradilištu izvode sitne radove. E. Trako

Piše: E. Trako

27.11.2018

Prošlo je više od dvije godine od kako je 19. septembra 2016. godine, u jeku predizborne kampanje za lokalne izbore, najavljena gradnja grandioznog, 4,5 milijardi maraka vrijednog projekta “Buroj City” u Prečkom polju podno Bjelašnice.

Hoteli i vile

Gledajući marketing kompanije “Buroj International Group” i izjave izvršnog direktora Ismaila Ahmeda iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, mnogi su poželjeli da žive u ovom jedinstvenom gradu sa 300 vila, četiri hotela, restoranima, fontanama...

No, u Prečkom polju i danas se izvode sitni radovi. Iako je bogati investitor iz UAE za 2020. godinu najavio završetak radova i otvorenje grada, u Prečkom polju trenutno radove izvode dvije male građevinske mašine, dva bagera i deset radnika, zidara i tesara.

- Sad gradimo hotel i restoran. Iskopani su temelji za fontanu, ali se ne vidi u magli – govore nam radnici tokom posjete gradilištu.

Okom je vidljivo da je od postavljanja temeljca u jeku izborne kampanje 2016., kad se u Prečkom polju okupila sva svita iz Stranke demokratske akcije, pa do danas urađeno premalo.

Prodavanje magle

Uprkos tome, na službenoj stranici kompanije i dalje stoji natpis “Najveći turistički grad u jugoistočnoj Evropi bit će izgrađen u Trnovu, Bosni i Hercegovini”. Famozni investitor iz UAE, osokoljen političkim prvacima iz SDA, očito ne prestaje prodavati maglu.

- Postanite vlasnik stana u najluksuznijem gradu u jugoistočnoj Evropi za samo 2.500 eura – jedna je od reklamnih poruka “Buroja”.

Jesu li platili zemljište?

Investitori su gradnju puževim koracima pravdali navodnim opstrukcijama iz Vijeća ministara BiH. No, nikad konkretno nisu naveli koje to ministarstvo ili agencija opstruira njihov rad. Lokalitet Prečkog polja pripada općini Trnovo, na čijem je čelu Ibro Berilo (SDA), koji uopće ne želi razgovarati o temi “Buroj”. 

Nije nam omogućeno ni da mu postavimo pitanje je li “Buroj” platio Općini 2,03 miliona KM za zemljište. Taj je novac, prema ugovoru, trebao platiti još krajem 2016. godine. Ako to nije učinio, ugovor s ovom kompanijom morao se raskinuti.

Investitori su gradnju puževim koracima pravdali navodnim opstrukcijama iz Vijeća ministara BiH. E. Trako

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.