SARAJEVO

"Krug 99": Na 100. godišnjicu kraja Velikog rata - mržnja kao oblik života

U Srbiji se "zveckalo oružjem i prijetilo drugim državama" - rekao je Kulenović

S današnje sesije. M. Kadrić

Fena

11.11.2018

Asocijacija nezavisnih intelektualaca "Krug 99" organizirala je danas u Sarajevu redovnu sesiju na temu "Mržnja kao oblik života", na dan kada je prije 100 godina završen Prvi svjetski rat ili Veliki rat kako bi ukazali na današnji kontekst tog vremena.

Predsjednik "Kruga 99" Adil Kulenović podsjetio je i na Kristalnu noć 1938. godine koja se dogodila na približan datum, a kada je došlo do takozvanih spontanih demonstracija koje su organizirali nacisti otvarajući proces eliminacije Jevreja ne samo iz Njemačke nego cijele Evrope.

- Poveznica 1918. i 2018. godine su politike koje su željele tokom Prvog i Drugog svjetskog rata te devedesetih godina u Bosni i Hercegovini da ostvare takozvano pravo svakog naroda da živi u samo jednoj državi što negira suverenitet postojećih država - rekao je Kulenović.

Osvrnuo se i na uplitanje Hrvatske i Srbije u unutrašnje stvari BiH izdvojivši stav Hrvatske kada su u pitanju izbori u BiH i njihovo pozivanje na izmjenu bh. Izbornog zakona, a kada je u pitanju Srbija za jučerašnju vojnu vježbu u toj zemlji, kazao je da se "zveckalo oružjem i prijetilo drugim državama".

Stoga je pozvao da se suprotstavi ovakvom načinu pritiska na BiH koji je nazvao propagandno-psihološkim, ali i načinu da se unutar BiH narodi vode ka međusobnom nepovjerenju te otvorenoj mržnji izražavajući nadu da će bh. način življenja u multietničkoj državi nadživjeti i pobijediti ove silnice.

Uvodničar na današnjoj sesiji bio je Gradimir Gojer, koji je ovu temu skupa intelektualaca nazvao umjetnom temom ubačenom u politički život BiH i on je naglasio da je jučer nakon 1992. godine napravljen prvi korak ka izrazitim agresivnim namjerama Srbije prema BiH.

- Hoće li ti migovi i topništvo iz Srbije udariti na Pariz ili Berlin jer, ako je tako, nemam potrebe ništa više danas govoriti, ali ne vjerujem da će udariti ni na Pariz ni na Berlin - ocijenio je.

No, kako je Gojer zaključio, mržnje nema među narodima u BiH, ali smatra da je ima produkcijom medija koji su u direktnoj sprezi s nacionalističkim i klerofašističkim politikama u BiH, dodajući da "su novinari bili ti koji su devedesetih potpalili fitilj da izgori država BiH".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.