BIH

Stan od 70 kvadrata u Mostaru dostigao cijenu od 200.000 KM

Avaz.ba

11.12.2017

Dok u inostranstvu kupci nekretnina imaju razne zahtjeve pri rješavanju stambenog pitanja, kao što su parkirno mjesto, garaža, blizina parka i slično, u BiH, tačnije u Mostaru, situacija je nešto drugačija, piše Večernji list BiH. 

Ako želite nov, luksuzan stan u Mostaru, koji se prostire na oko 70 kvadratnih metara, morat ćete izdvojit blizu 200.000 KM, a upravo je cijena najveća prepreka pri kupovini stana ili kuće. 

U mostarskim agencijama za nekretnine “Sivrić” i “Kartel” slažu se kako je kupcima najvažnija cijena. 

- Prvi razlog zbog kojeg kupci odustaju od kupovine je cijena stana, zatim ako je stan prljav i neuredan. Također je važno posjeduje li zgrada lift, posebno ako su kupci starije osobe kojima se teško penjati. Njima je veliki problem ako se stan nalazi iznad četvrtog sprata, ali teško se prodaju i stanovi u prizemlju zgrada - kazali su iz Agencije “Sivrić”. 

Stare i oronule zgrade u pravilu odbijaju kupce, ali i one dolaze u obzir ako je cijena prihvatljiva, odnosno realna u odnosu na stanje u kojem se stan nalazi. 

Najviše se prodaju nekretnine kojima je cijena do 100.000 KM i često im je potrebna renovacija. Takvi stanovi prodaju se po cijeni od oko 80.000 KM te kupci na renoviranje ulože još dodatnih 20.000 KM kako bi stan bio pogodan za život te na kraju vrijednost stana iznosi 100.000 KM. 

- Kupcima je najvažnija cijena, nemaju nekih posebnih zahtjeva, događalo se da ljudi tokom potpisivanja ugovora odustanu od kupovine stana zbog samo 100 KM razlike u cijeni koju su prije dogovorili, to čak nije ni smiješno, već žalosno jer govori o situaciji u kojoj se naše društvo nalazi - rekao je Elvedin Ćatić, direktor Agencije za nekretnine “Kartel”. 

Postati vlasnik nekretnine u BiH jako je teško, posebno mladim parovima koji tek osnivaju vlastiti dom. 

Mlađima od 45 godina u Hrvatskoj država pomaže pri otplati stambenog kredita, a uskoro se takvo što može očekivati i u BiH. 

Dopremijerka i ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević u nedavnom intervjuu za Večernji list rekla je kako će Federacija mladima dati zajmove za stanove s kamatom do tri posto. 

Možda nakon te pogodnosti cijena neće biti jedni uvjet pri kupovini stana te će kvadratura i kvaliteta zauzeti prvo mjesto na listi želja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.