BIH

Buroj Ozone: Pompezno najavljivan projekat u fazi mirovanja

N1

14.10.2017

Vile, hoteli, međunarodna bolnica, tržni centar, restorani, fontane, parkovi i žičara - sve to trebalo bi činiti Buroj Ozone - kako ga nazivaju evropskim Dubaijem. Ovaj grad iz snova - sanjaju još uvijek potencijalni kupci nekretnina, koji svoje vile već mogu rezervisati, piše N1.

Pompezno najavljivani turistički grad Buroj Ozone u koji je u prvoj fazi gradnje, u prve dvije godine, trebalo biti uloženo 930 miliona eura - danas godinu dana nakon polaganja kamena temeljca izgleda ovako: poneka mašina i šest započetih objekata nalazi se na zemljištu projekta vrijednog 4,5 milijardi.

Zašto je projekat u fazi mirovanja pitanje je vrijedno pomenutih miliona. Uprkos brojnim pozivima i mailovima upućenim i kompaniji Buroj International, ali i opštini Trnovo - odgovor u ovoj TV kući nisu dobili.

A brojna su pitanja - da li je investitor podnio zahtjev za gradnju, da li je opština izdala sve potrebne dozvole i završila svoj dio posla, da li postoje garancije investitora da će projekta završiti, kao i šta je razlog pomjeranja rokova isplate zemljišta i da li su to administrativne barijere.

Slična pitanja su bez odgovora ostala i revizorima koji na finansijski izvještaj Opštine za 2016. godinu nisu mogli dati pozitivno mišljenje.

U izvještaju objavljenom u septembru ove godine, za 2016. godinu navodi se da je firma Buroj uplatila tek 50.000 KM za zemljište, te da su prethodno postavljeni rokovi za isplatu zemljišta opštini pomjereni, uprkos činjenici da revizori na uvid nisu imali dokaz o vanrednim okolnostima koje su nastupile.

"Prema Aneksu ugovora ostatak ugovorene kupoprodajne cijene u iznosu od 1.989.270KM, kupac će isplatiti na depozitni račun prodavca na način da će iznos od 629.757 KM, što sa 'kaparom' čini trećinu kupoprodajne cijene, isplatiti najkasnije do 30.10.2017., a ostatak ugovorene kupoprodajne cijene u iznosu od 1.359.513 KM najkasnije do 30.11.2017. godine."

I dok se rokovi približavaju - da investitor nije odustao od projekta tvrde u Agenciji za unapređenje stranih investicija u BiH.

Moja lična komunikacija bila je prije mjesec i po dana. Dakle, i tu je bilo razgovora i o daljim aktivnostima i oni su nas uvjeravali da će nastaviti sa ovim projektom i da se u tom dijelu ništa nije promijenilo, i da u principu projekti ovakve vrste traže vrijeme, kako zbog administrativnih procedura, tako i zbog procedura koje sam investitor ima - riječi su Maide Bećirović, sekretara FIPA-e.

O određenim adminstrativnim poteškoćama ranije, u maju ove godine, govorio je vlasnik kompanije Buroj Ismail Ahmad.

Sporost administracije i suda uzme više vremena nego što je potrebno. Mi smo čak pokušali da pridobijemo i veći broj investitora iz svijeta. Nama je bio cilj da počnemo sa gradnjom, ali smo se susreli s tim problemom koji odgađa početak ostalih radova - rekao je Ahmad.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.