MUDAR I SIGURAN KLIK

Konferencija o bezbjednom i konstruktivnom korišćenju digitalnih tehnologija Trivan: Zdravije društvo nam je važnije od profita

Generalna direktorka m:tel Jelena Trivan učestvovala je na konferenciji u Beogradu o važnosti odgovornog korišćenja digitalnih tehnologija.

Konferencija o bezbjednom i konstruktivnom korišćenju digitalnih tehnologija Trivan: Zdravije društvo nam je važnije od profita. m:tel

Marketing

20.6.2024

U Beogradu je održana Konferencija o bezbjednom i konstruktivnom korišćenju digitalnih tehnologija. U okviru dvije panel-diskusije, učesnici su dali svoj osvrt na ovu, nadasve aktuelnu temu, budući da razvoj tehnologija sobom donosi i one negativne strane neodgovornog korišćenja online prostora.

Slavica Đukić Dejanović, ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Milan Dobrijević, državni sekretar u Ministarstvu informisanja i telekomunikacija Republike Srbije, i Jelena Trivan, generalna direktorka kompanije m:tel, bili su učesnici panel-diskusije pod nazivom „Mudar i siguran klik“.

Kao osoba koja je inicirala pokretanje kampanje u kompaniji m:tel, a koja se tiče bezbjednosti djece u online prostoru pod nazivom „Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu“, Jelena Trivan je ovom prilikom naglasila da su razlozi pokretanja ove kampanje situacija koja je nažalost obilježila prethodnu godinu, a koja se desila u Beogradu, kao i podaci o sve većem broju djece koja prijavljuju suicidalne ideje a zbog zlostavljanja na internetu. „Mi bismo želeli da pokažemo da nam je zdravije društvo važnije od profita, te da nas takav način zarađivanja novca koji će proizvoditi generacije zavisnika od interneta, i generacije izložene nasilju na mrežama, uopšte ne zanima. Postoje sigurni načini korišćenja interneta koje naša telekom grupacija promoviše“, izjavila je Trivan. 

Konferencija o bezbjednom i konstruktivnom korišćenju digitalnih tehnologija Trivan: Zdravije društvo nam je važnije od profita. m:tel

Opšti zaključak ovog panela bio je da ova tema treba i mora da bude institucionalizovana, na čemu se u Republici Srbiji već uradilo mnogo. Svi panelisti saglasni su sa idejom da je potrebno uključivanje svih institucija, društveno odgovornih kompanija, kao i medija u borbu kojoj je krajnji cilj bezbjednije društvo. Poruke o digitalnom svijetu i bezbjednosti u njemu treba da stižu iz svih relevantnih institucija, kompanija, ali i medija, zaključak je panela. Strategija za dalje jeste da ovoj temi svi zajedno damo institucionalni kapacitet, da bismo izgradili mrežu za zaštitu naše djece.

U okviru Konferencije održan je i panel pod nazivom „Mrak interneta“, u kojem su se razmatrali problemi negativnih pojava u online svijetu, a o ovoj strani interneta u moderno doba govorili su Emina Beković, koordinatorka Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu, Gordana Ćalić, kriminalistički inspektor u Službi za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, Uprave za tehniku Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, te influenserka Ruža Rupić.

Cilj ove konferencije, kako se moglo čuti na panelima, jeste da se snagom medija skrene pažnja na ovaj veliki problem, i upravo mediji pomognu u tome da se pred ovim problemom ne zatvaraju oči, kako je sugerisano u kampanji kompanije m:tel.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.