BH. REPREZENTATIVAC

Marko Panić za "Avaz": Neshvatljivo mi je da se nismo okupili u decembru

Smjenom generacije i selektora dosta toga se poremetilo, rekao je naš desni bek

Panić: Titula je neki krajnji cilj koji se spominje. Facebook

8.2.2023

Monpeljeu bh. rukometnog reprezentativca Marka Panića (31) ide odlično ove sezone u francuskom prvenstvu.

Bombastičan start

Panić i društvo su polusezonu okončali na prvom mjestu s 26 osvojenih bodova, koliko ima i drugoplasirani Pari Sen Žermen, a odmah iza njih je Nant s dva boda manje.

- Mi ove godine, za razliku od prošle, imamo bombastičan start. Treniramo jako puno. Puno smo posvećeni tome. Jednostavno smo u dobrom ritmu, dobroj mašini i rezultat nije izostao na kraju – rekao je Panić za „Dnevni avaz“.

Monpelje je u prvom dijelu sezone upisao 13 pobjeda i samo dva poraza. Sezonu nastavljaju 10. februara gostovanjem Tuluzu.

- U borbi smo s Pari Sen Žermenom i Nantom. Prvi dio sezone igrali smo s njima kući, tako da nas sad očekuju ta dva gostovanja. Tu nam je pomrsio konce Tuluz, koji je pobijedio sve tri ekipe s vrha. Napravili smo taj kiks u posljednjem kolu, gdje smo izgubili 30:31 – rekao je Panić i nastavio:

- No mislim da ove sezone nemamo šta prigovoriti ekipi. Imamo dva poraza u cijeloj polusezoni. Igramo super i idemo iz utakmice u utakmicu. Titula je neki krajnji cilj koji se ne spominje. Mi imamo neki etapni cilj. Ako imamo pet utakmica u mjesec dana, cilj je da pobijedimo četiri. No, sigurno da je u glavi neka nada o osvajanju prvenstva.


Marko Panić. Facebook

Dotakao se Panić i reprezentacije BiH, koje nije bilo na proteklom Svjetskom prvenstvu, koje je održano u Poljskoj i Švedskoj.

Ovaj iskusni desni bek smatra kako je pred našim timom proces od nekoliko godina kako bi opet bio kompetitivan i u borbi za velika takmičenja.

Višegodišnji proces

- Svjetsko prvenstvo je nekako lakše igrati nego Evropsko prvenstvo, ali bh. reprezentacija je trenutno daleko od toga. Smjenom generacije i selektora u zadnje dvije godine, dosta toga se poremetilo. Neki igrači su odustali, neki se lome hoće li igrati ili ne. Jednostavno, tu je potreban proces od jedno tri, četiri godine da se iskristališu mlađi igrači, da igramo, da imamo što više okupljanja, što više utakmica zajedno, da se tako kalimo – kazao je Panić.

Panić naglašava kako su reprezentaciji u ovom trenutku potrebne utakmice.

- Neshvatljivo mi je da se nismo okupili u decembru, gdje smo mogli tri sedmice da radimo zajedno. Ne znam razlog, šta je i kako je bilo. Pričali smo da nam fali okupljanja, utakmica... Novi su momci svi. Sad protiv Crne Gore i Slovenije ja sam prvi put igrao s nekima. To se vidi, osjeti i jednostavno rezultat će biti takav. Javnost može pljuvati koliko hoće, ali to je tako i pred nama je jedan ozbiljan rad i ciklus od sigurno dvije godine da se malo posložimo pa da onda krenemo napadati velika takmičenja – istakao je Panić.

Slaba liga

Prema Panićevom mišljenju, jedan od glavnih problema za naš državni tim je slaba domaća liga, te nedostatak igrača u velikim ekipama i takmičenjima.

- Kad uzmemo u obzir mlađe igrače u Srbiji i Hrvatskoj, oni svi igraju Ligu šampiona i nosioci su svojim klubovima. Kod nas u BiH liga generalno nije jaka. Ona sada ima pet, šest izjednačenih ekipa i tu se nešto „muti, ali to nije taj nivo – objasnio je Panić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.