ITALIJANSKI NAPADAČ

Baloteli podijelio Erdoanov govor i poslao podršku Palestini

Na poznatom snimku Erdoan je reagovao burno na riječi bivšeg izraelskog predsjednika Shimona Peresa koji je pokušavao opravdati napade na Gazu

Baloteli: Podrška Palestini. Twitter / Screenshot

Anadolija

22.10.2023

Italijanski napadač Mario Baloteli (Balotelli) uputio je na društvenim mrežama podršku Palestini, javlja Anadolu.

Baloteli, koji trenutno nastupa za turski klub Adana Demirspor, podržao je Palestinu tako što je podijelio video s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan) sa Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu 2009. godine.

Na poznatom snimku Erdoan, tadašnji premijer Turske, reagovao je burno na riječi bivšeg izraelskog predsjednika Shimona Peresa kojima je pokušao opravdati izraelske napade u Gazi.

Erdoanova reakcija tada je privukla veliku pažnju u cijelom svijetu. On je tada bijesan napustio Svjetski ekonomski forum.

Poslije oštre razmjene stavova sa Peresom, Erdoan je rekao da se više nikada neće vraćati u Davos.

Peres je, tokom debate o Bliskom istoku, odlučno branio trosedmičnu ofanzivu njegove zemlje na Gazu, na šta mu je Erdoan rekao: 

- Predsjedniče Peres, stariji ste od mene. Možda osjećate krivicu i možda su iz tog razloga vaše riječi tako oštre. Ubijali ste ljude. Sjećam se djece koja su ubijena.

Izraelski predsjednik je potom upro prst u turskog premijera i rekao da bi Erdoan isto uradio da rakete svake noći padaju na Istanbul.

Erdoan je zatim zatražio riječ, ali mu je dozvoljeno da govori samo jedan minut jer je već bilo isteklo vrijeme za raspravu.

- Ne vjerujem da ću se vratiti u Davos jer mi ne dozvoljavate da govorim - rekao je Erdoan i napustio salu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.