"STOP GENOCIDU"

Prekid programa na belgijskoj televiziji prije drugog polufinala Eurosonga: Pojavila se ova poruka

Na trenutak se učinilo kao da je došlo do otmice, ali čini se da je akcija bila usklađena s rukovoditeljima VRT-a

Poruka na belgijskoj televiziji. Platforma X

D. R.

9.5.2024

Uoči početka drugog polufinala Eurosonga, na kojoj su među ostalima nastupili Izrael, ali i Belgija, posebna poruka se pojavila ekranu belgijskog javnog servisa VRT-a.

- Ovo je sindikalna akcija. Osuđujemo kršenja ljudskih prava koja čini država Izrael. Izrael krši slobodu medija. Na trenutak zaustavljamo emitiranje. #primirjesada, #stopgenocidu - stajalo je u poruci.

Na trenutak se učinilo kao da je došlo do otmice, ali čini se da je akcija bila usklađena s rukovoditeljima VRT-a.

Kako prenosi De Standaard, glasnogovornica VRT-a tvrdi da su na javnoj televiziji bili svjesni sindikalne akcije.

- Sindikati imaju pravo nešto poduzeti. Primili smo to na znanje, ali nećemo na to reagirati - rekla je Yasmine Van der Borght.

Više hiljada ljudi mirno je danas prodefiliralo ulicama švedskog Malmoa u znak protesta protiv sudjelovanja Izraela na Euroviziji, nekoliko sati prije nastupa 20-godišnje pjevačice Eden Golan s pjesmom “Hurricane” u drugom polufinalu.

Sudjelovanje Izraela na takmičenju za pjesmu Eurovizije, čije se finale održava u subotu, našlo se na udaru brojnih kritika zbog rata između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze te je potpisano više peticija za isključenje Izraela.

Krajem marta, kandidati devet zemalja, među kojima je i jedan od favorita, švicarski predstavnik Nemo, pozvali su na prekid vatre.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.