PECA O POZIVU ZVIJEZDE

Fahrudin Pecikoza poručio prijatelju: Ne mogu ni ja stvarati bez Harija Mata Harija

On je temelj za moje stvaralaštvo - kaže Fahrudin Pecikoza

Peca s Nerminom Handžićem. Express

Bato Šišić

5.12.2023

Bh. hitmejker Fahrudin Pecikoza Peca rijetko prisustvuje muzičkim događajima. No, nedavni Festival sevdalinke u Tuzli nije mogao propustiti. Tu večer je stigao s Halidom Bešlićem, koji je, u sklopu manifestacije „Sevdalinko, u srcu te nosim“, učestvovao na revijalnoj večeri.

Ovom prilikom popularni Peca odgovorio je i na poziv Harija Mata Harija, koji mu je, putem „Dnevnog avaza“, poručio da mu se javi i da počnu raditi nove pjesme.

Ali, razgovor smo otvorili novom pjesmom za Halida Bešlića.

Halidov šofer

- Da budem iskren, ja sam sada u funkciji vozača Halida Bešlića. Ovakva muzička dešavanja su nam jedinstvena ili jedina prilika da se vidimo, malo družimo. Svi smo mi u nekoj frci s vremenom, svako ima svojih kako privatnih tako i poslovnih obaveza, a vremena za susrete i druženja je sve manje.

Da li tokom vožnje s Halidom nastaju ideje za neke nove pjesme?

- Bude i toga. Uglavnom, zadovoljan sam, Halid me plaća po kilometru. Šala mala. A, sada malo ozbiljnije. Da, pripremio sam mu jednu novu pjesmu s Milijem Miligramom. Mili i ja smo prije 30 godina radili zajedno jednu pjesmu - duet Harisa Džinovića i Harija Mata Harija „Ja ne pijem“. Tako da nas je nova pjesma Halida Bešlića opet spojila.

400 pjesama

Šta kažete na Harijev poziv da mu se javite?

- Trenutno sam prazan po pitanju pisanja novih pjesama, ali naravno da ću mu se javiti. Hari i ja samo izgradili neki poseban odnos, a iskren da budem, ne mogu ni ja bez njega da stvaram. Kada se poslože naše pozitivne i stvaralačke energije, onda nastaju hitovi za sva vremena. On je temelj za moje stvaralaštvo. 

Hari Mata Hari. Instagram

Koliko ste pjesma napisali?

- Mislim da ih ima oko 400. A prve pjesme su mi baš na srcu, kao što su „Prsten i zlatni lanac“, „Volio bih da te ne volim“,“Ti nemaš prava na mene“, pa tu je „Lejla“, koja je mene kao autora obilježila, potom pjesma „Harmonika“, koju je snimio Dino Merlin.

Šta je Hari rekao

- Jednostavno sam čovjek koji stvara u tandemu s Fahrudinom Pecikozom. Mi smo zajedno kao Džon Lenon i Pol Mekartni. I Peca je otišao nekim svojim putem. Sretan je, strastveni je ribar i veoma je smanjio proizvodnju pjesama. Gledajući nas, muzejske eksponate, kako ja zovem svoju generaciju, svi pomalo snimaju. A ja nisam ama baš ništa i baš sam poželio. Moram malo stati, da vidim gdje ću, šta ću. Moram Pecu, kao svog partnera, inspirirati - poručio je nedavno Hari u intervjuu za „Dnevni avaz“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.