LEGENDA MUZIČKE SCENE

Prodaju se autorska i izdavačka prava Majkla Džeksona

Također, mediji navode da izdavačka kuća Primary Wave Music već posjeduje udio u Džeksonovom izdavačkom katalogu

Majkl Džekson. Printscreen

E. A.

9.2.2023

Polovina autorskih i izdavačkih prava Majkla Džeksona (Michael Jackson) trenutno su u procesu prodaje, a nevjerovatna suma iznosit će između 800 i 900 miliona američkih dolara.

Kako prenose strani mediji, detalji još uvijek nisu poznati, a izvori kažu da izdavačka kuća Sony i mogući finansijski partner pregovaraju o preuzimanju 50 posto udjela u Džeksonovom izdavaštvu, prihodima od snimljenih pjesama, brodvejskoj predstavi "MJ: The Musical" i nadolazećem biografskom filmu “Michael”.

Najveća ponuda

Paket bi bio najveća ponuda do sada na tržištu muzičkih kataloga, a cijena bi mogla dodatno porasti. Također, mediji navode da izdavačka kuća Primary Wave Music već posjeduje udio u Džeksonovom izdavačkom katalogu.

Izdavačka kuća Sony i njen prethodnik CBS vlasnici su kataloga snimljene muzike za cijelu Džeksonovu solo karijeru, ali i posljednje godine njegove karijere u porodičnom bendu Džekson 5.

Najprodavaniji album

Upravo taj katalog snimljene muzike, jedan je od najunosnijih u historiji. 

Samo njegov album "Thriller" iz 1982. godine jedan je od dva najprodavanija albuma svih vremena, a pjevač je tokom svog života osvojio brojne muzičke nagrade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.