EKSKLUZIVNO

Hitmejker Armin Šaković otvoreno za „Avaz“: BiH je postala logor Dahau zahvaljujući ovima koji tvrde da brane Bošnjake

Mir je dobra stvar, duhovni mir. Kako da znam ja, kao neko ko piše pjesme, kad onaj iz Svjetske zdravstvene organizacije ne zna ni otprilike kad će nam biti bolje

Šaković: Tako nam je, ili se navikni ili poludi. Agencije

Razgovarala: Lejla Karahmet - Pujagić

3.3.2021

Armin Šaković, pjevač, kantautor i hitmejker, ovih se dana, kako kaže, šunja između strofa. Za vrijeme pandemije koronavirusa imao je pune ruke posla. Poznat je po tome da se veoma rijetko oglašava u medijima, ali je pristao za „Dnevni avaz“ veoma otvoreno govoriti o muzičkoj sceni i najaktuelnijim temama bh. društva.Scena i turizam

- Radilo se fino za vrijeme korone, mislim, stvaralo se. Bilo je inspiracije. Na početku pandemije bio sam malo više zaključan u kuću, kao i svi, sam sa svojim mislima. Vjerovatno je i to doprinijelo boljoj inspiraciji. Kad imaš puno obaveza, druge te stvari okupiraju, skreću ti pažnju. A kad si kod kuće, onda si više u folu - iskren je Šaković.

Šaković: Mir je dobra stvar, duhovni mir. N. Novaković

Priznaje da mu je pauza od užurbanog života dobrodošla, samo mu, naravno, nije drago što je došla zbog pandemije koronavirusa.

- Mir je dobra stvar, duhovni mir. Ali kad si primoran na taj mir, onda je čovjek u nekom grču od vijesti, situacije i svega što se dešava okolo. To nam nije baš bilo fino, ali eto. Šta ćemo, tako nam je, ili se navikni ili poludi - ističe hitmejker.

Na upit vidi li uskoro svjetlo na kraju tunela, što se tiče ove situacije, kaže: 

- Kako da znam ja, kao neko ko piše pjesme, kad onaj iz Svjetske zdravstvene organizacije ne zna ni otprilike kad će nam biti bolje. Bilo je prošle godine u ovo doba da su dvije naredne sedmice ključne, pa su opet naredne dvije godine ključne. Šta je ključno, to nikad saznati nećemo - smatra Šaković.

Ova kriza, s jedne strane, nije ga pogodila pošto se bavi, isključivo, komponiranjem.

- Pogodilo je i mene indirektno, ali najgore su prošli ovi terenci, pjevači i muzičari koji nastupaju i tako zarađuju novac. Čim oni ne mogu raditi, niti imaju volje snimati pjesme, niti imaju mogućnost plaćati sve to, to je pokazatelj da nas je sve pogodilo. Muzička scena je prošla najgore, ako izuzmemo ljude koji su uložili ogromne novce u izgradnju hotela za turizam. Znači turizam i muzička scena su najviše pogođeni - kaže Šaković.

Čovjek ili životinja

Nije mu jasno kako ljudi koji su odgovorni nemaju ni gram morala.

- Oni jedni drugima daju podršku i foliraju ljude 30 godina. Jedni drugima osiguravaju neometanu krađu, malverzacije, nepotizam. Narod je upao u apatiju. Omladina ne može sada ni otići. Podržavam sve koji žele ići i apeliram da idu. Bosna i Hercegovina je postala logor Dahau. Kad nam uvedu Covid pasoš, to će biti aparthejd. Ono prošle godine, kad su svi mogli na more osim nas, ja sam mislio da je to najgore što nas je moglo zadesiti, ali, evo, ove godine do početka ljeta svi će biti vakcinisani i svi će se moći kretati, osim nas. To će bit najveći vid segregacije zabilježen u modernoj historiji, zavaljujući ovima koji brane Bošnjake, koji se pozivaju da su njihovi zaštitnici - iskren je Šaković.

Što se tiče vakcine, odmah bi se vakcinisao, ako to znači da ću se moći kretati kao normalan čovjek ili životinja.

- Ne mogu biti optimista od ovih valova koronavirusa. Volio bih da sam optimista, ali nisam. Od države ništa ne treba očekivati. Jedini izlaz su nam YouTube, autorska prava, to su neke mrvice, ali ne cvjetaju ruže. Što se tiče AMUS-a, kod nas je problem što pojedini autori očekuju da će doći trenutak kada će u AMUSU biti upravni odbor koji će od netalentiranog napraviti velikog autora. Oni se tome nadaju i uporni su u svojoj namjeri da postave svoj upravni odbor i da ode Dino Merlin. To neće, naravno, proći. To je korijen tih problema. Završio bih jednom divnom rečenicom pokojnog Balaša: „Pre ih puštali za vikend, sad ih puste pravo pred kamere.“ To je opis onoga što se dešava u današnjem društvu - zaključuje Šaković.

Šaković trenutno najviše sarađuje s Amilom Lojom. N. Novaković

Pjesme na čekanju

Šaković trenutno najviše sarađuje s Amilom Lojom.

-U posljednje vrijeme izdali smo baš finih i uspješnih pjesama. Ima još pjesama koje tek trebaju biti objavljene. Tu je saradnja sa Željkom Samardžićem, Acom Pejovićem, ali to je sada do njih kako će se snaći za spotove i ostalo. Radili smo i sa Slađom Mandić, Fatmirom Sulejmanijem i nešto pregovaramo s Tonyjem Cetinskim - otkriva Šaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.