KONTROVERZNI REDITELJ

Višestruki oskarovac Roman Polanski ponovo ide na sud

Reditelj je optužen za klevetu britanske glumice koja ga je optužila za seksualno zlostavljanje, a suočava se i s drugim sličnim optužbama

Roman Polanski. Instagram

M. Z.

5.3.2024

Francusko-poljskom reditelju Romanu Polanskom danas počinje suđenje u Francuskoj zbog optužbi da je oklevetao britansku glumicu koja ga je optužila za seksualno zlostavljanje prije 40 godina. 

Optužba za silovanje 13-godišnjakinje

Američke vlasti slavnog reditelja još traže zbog optužbe za silovanje 13-godišnjakinje 1977., a suočava se i s nekoliko drugih optužbi za navodne seksualne napade koji datiraju desetljećima unazad pa su u zastari. Polanski odbacuje sve optužbe.

Reditelj, čija duga karijera uključuje Oskarom nagrađene filmove ''Rosemarynu bebu'', ''Kinesku četvrt'' i ''Pijanista'', pobjegao je pred američkim pravosuđem u Evropu 1978. Polanski se danas neće pojaviti na sudu, rekli su njegovi odvjetnici. Ali se očekuje da će glumica Šarlot Levis (Charlotte Lewis, 56), koja ga optužuje da ju je oklevetao, biti prisutna.

Levis je 2010. optužila Polanskog da ju je kao 16-godišnjakinju seksualno napao ''na najgori mogući način''. Bilo je to 1983. u Parizu, nakon što je mlada glumica ondje otputovala na probe za odabir glumaca. Levis je glumila u njegovom filmu ''Pirati'' iz 1986. Reditelj rođen u Francuskoj uzvratio je da je to ''gnusna laž'' u razgovoru za časopis ''Paris Match'' 2019.

Prema ''Paris Matchu'', Polanski je izvukao kopiju članka iz 1999. godine u britanskom tabloidu ''News of the World'', te je citirao Levis, koja je navodno rekla: ''Bila sam fascinirana njime i željela sam mu biti ljubavnica.'' Levis je kazala da citati koji su joj pripisani u tom intervjuu nisu tačni. Potom je podnijela tužbu za klevetu, a reditelj je automatski optužen prema francuskom zakonu.

Francuska, Švicarska i Poljska odbile su izručiti Polanskog Sjedinjenim Američkim Državama. Polanski je 2017. pod pritiskom feministica odustao od plana da predsjeda dodjelom Cesara, francuskog ekvivalenta Oskara. Između 2017. i 2019. još četiri žene su se javile s optužbama da ih je Polanski također zlostavljao 70-ih, od kojih su tri bile maloljetne. On je odbacio sve optužbe.

Ne pojavljuje se puno u javnosti

Reditelj se posljednjih godina ne pojavljuje puno u javnosti, a nije prisustvovao ni premijernoj projekciji svoga filma ''Palača'' u Veneciji prošlog ljeta. Suđenje za klevetu događa se u trenutku kada se francuska kinematografija bori s optužbama da je predugo zataškavala zlostavljanja, piše 24.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.