BOLOVALI OD KORONE

Blizanci Igor i Griška Bogdanov preminuli u razmaku od šest dana

Imali su 72 godine, a njihove životne priče prepune su više nego nesvakidašnjim detaljima

Igor i Griška Bogdanov. YouTube/Print Screen

N. A.

1.3.2023

Ekscentrični blizanci Igor i Griška Bogdanov preminuli su prije nešto više od godinu dana u Francuskoj, u razmaku od šest dana. Imali su 72 godine, a njihove životne priče prepune su više nego nesvakidašnjim detaljima.

Prvo je 28. decembra 2021. umro Griška Bogdanov, a Igor je preminuo trećeg januara 2022. godine.

- Otišao je u miru i okružen ljubavlju, otišao je u svjetlo ovog ponedjeljka - navela je porodica u saopštenju nakon Igorove smrti. Najbliža porodica nije željela da komentariše uzroke smrti, ali su rođaci nagovijestili da su braća izgubila bitku sa koronavirusom (Griška je nekoliko dana bio u komi).

Igor i Griška Bogdanov. YouTube/Print Screen

Blizanci su rođeni 1949. u Francuskoj, preminuli su u glavnom gradu ove zemlje. Igor je rođen 40 minuta prije Griške. Njihova majka bila je poljskog i češkog porijekla, a otac je bio iz Rusije i radio je kao poljoprivredni radnik, a zatim kao slikar. Nisu imali kontakt sa očevom porodicom, odgojila ih ja baka po majčinoj liniji koja je imala titulu grofice. Odrasli su u njenom zamku na jugu Francuske.

Proslavili su se u emisiji o naučnoj fantastici "Temps X" koja se emitovala od 1979. do 1989. a onda su 2002. pokrenuli emisiju "Rayons X" na kanalu "France 2". Dvije godine kasnije radili su na dvosatnom programu o svemiru.

Griška je doktorirao matematiku na Univerzitetu u Burgundiji, a njegov brat je na istoj obrazovnoj instituciji stekao doktorat iz teorijske fizike, doktorate su odbranili sa najnižim ocjenama. Njihov rad je osporavan i izazivao je brojne kontroverze, a pod znakom pitanja su se dovodile njihove diplome, o čemu se pisalo u "New Scientist".

Bili su prepoznatljivi i po svom nesvakidašnjem izgledu. Negirali su da su se podvrgli plastičnim operacijama, ali njihove slike "od ranije" ukazuju na drugačije zaključke. Slike braće iz mladosti prate komentari da su nekada bili simbol muške ljepote. Ostat će upamćeno da su tvrdili da su "vanzemaljci".

Prije 18 godina su na privatnom univerzitetu Megatrend u Beogradu proglašeni za šefove Odsjeka za kosmologiju, gdje su osnovali laboratoriju. Igor je ostavio iza sebe šestoro djece iz dva braka. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.