ROMAN STIŽE 13. APRILA

Još se taji naslov nove Murakamijeve knjige

Očekuje se da će knjiga u početku biti objavljena na japanskom, a prijevodi na druge jezike će uslijediti kasnije

Haruki Murakami. Facebook

L. S. R.

8.2.2023

Čuveni pisac Haruki Murakami (74) u aprilu će objaviti novi roman nakon šest godina, kada je objavio posljednji roman "Killing Commendatore".

1.200 stranica

U kratkoj izjavi na japanskom, izdavač „Shinchosha“ napisao je da će novo djelo biti objavljeno 13. aprila, ali nije dao ni naslov ni pojedinosti radnje. Očekuje se da će knjiga u početku biti objavljena na japanskom, a prijevodi će uslijediti kasnije.

Iz „Shinchosha“ je za strane medije rečeno da ne mogu potvrditi kada bi prijevodi knjige mogli biti objavljeni, pa čak ni kada će biti objavljeno ime knjige.

Rukopis ima 1.200 stranica, ali tačan broj stranica knjige još nije potvrđen.

Ovaj 74-godišnji pisac ima mnogo sljedbenika zbog svojih nadrealnih djela začinjenih referencama na pop-kulturi, koja su prevedena na oko 50 jezika. Murakami je poznat kao povučena osoba, no autor je posljednjih godina oduševljavao fanove radeći kao radijski DJ.

Novela i film

Među njegovim najpoznatijim romanima su „Ljetopis Ptice Navijalice“ (1994.), „Kafka na žalu“ (2002.) i „1Q84“ (2009.).

Njegova novela „Vozi moj auto“ prilagođena je za film koji je osvojio Oskara za najbolji strani film 2022. godine.

Premda su mu djela veoma popularna u zemlji i inostranstvu, Murakami bježi od slave i veoma se rijetko pojavljuje u javnosti.

Favorit za Nobela

Murakami (74) se već godinama smatra favoritom za Nobelovu nagradu za književnost. Njegova djela, desetak romana, novele i eseji, prevedena su na pedesetak jezika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.