ŽIVOT U PJESMAMA

Tekstopisac i hitmejker Fahrudin Pecikoza za "Avaz": Seks se najbolje prodaje

Strah me bilo napisati pjesmu Davorinu Popoviću, danas ću, sutra ću i ode nam Pjevač

Pecikoza: Radio sam s mnogima, ali ne uraditi pjesmu Davorinu, to smatram jednom neispunjenom željom. Arhiv

Piše: N. Ajnadžić

26.6.2022

Grupa „Lexington“, čiji je frontmen Bojan Vasković, objavila je novu pjesmu „Nisam ja za ljubav“ koja je odlično prošla na YouTube platformi.

A tekst je pisao dobro znani bh. hitmejker Fahrudin Pecikoza, koji je radio i radi s nekim od najvećih domaćih zvijezda poput Dine Merlina i Harija Varešanovića, ali i sa brojnim pjevačima iz regiona.

Ovo mu je prva pjesma nakon određene pauze prouzrokovane koronavirusom, a za „Dnevni avaz“ otvoreno je govorio je modernim i nekim prošlim vremenima.

Čekati bolja vremena

- Ponovo sam počeo raditi, imao sam pauzu od nešto više od godinu. Dobre su reakcije, pjesma je pristojna. Pauzirao sam zbog toga što nije bilo vremena ni prostora da se promoviraju pjesme. Bila je ta korona, nisu ni ovi pjevači s kojima ja radim ništa izdavali. Joksimović je pravio pauzu, kao i Hari Varešanović. Jednostavno nije bilo moguće promovirati pjesmu u ono vrijeme korone. Sada se ljudi vraćaju koncertnim aktivnostima, ako ste primijetili navala je sada novog materijala, skoro svaki dan neko izdaje nešto novo. Odlučio sam da sa svojim pjesmama sačekam bolja vremena i to je ustvari razlog koji je sve nas natjerao na pauze – istakao je Pecikoza.

Otkriva da završava pjesmu za Halida Bešlića, koju će narodni pjevač vjerovatno najesen objaviti, dok će raditi i s Joksimovićem i Varešanovićem na njihovim novim albumima.

- Bit će sada rada. Možda smo malo pretjerali svi odjednom. Ali treba početi – kaže kroz smijeh tekstopisac.

Ne radi po principu da napiše numeru i proda je bilo kome, već piše isključivo za muzičke umjetnike.

- „Miljacka“ je veliki hit postala samo zato što je Halid Bešlić otpjevao. To je dobra pjesma, i tekst, muzika i aranžman, ali da to Halid Bešlić nije pjevao, ne bi ona bila tako... I ovu pjesmu za „Lexington“ sam radio s Vuksom, gitaristom i producentom benda, on je radio muziku i aranžman. I namjenski smo pravili pjesmu za Bojana, njemu to leži. Bojan je pristojan dečko, i pjesma je takva – kaže Pecikoza.

Pročitao je i komentare na YouTubeu poput: „Vidiš da se može i bez golotinje“.

- Danas smo svjedoci toga da se pjesme gledaju a ne slušaju. Ne takmičim se ja s tim, svako ima pravo na svoj izbor. Međutim, takve pjesme se zaborave brzo. Seks se najbolje prodaje. Kada vidite te spotove, polugoli hodaju, to je zanimljivo omladini. I meni je nekada bilo zanimljivo. Sjećam kada mi je jedna pjevačica rekla: „Jao, ima mi pjesma 7 miliona pregleda“. A ja joj rekao: „Znam da ima pregleda, ali ima li slušanja“. Ona tamo u halterima hoda, gledao sam i ja. Ali se ne mogu sjetiti koja je pjesma bila u pitanju. Ali se scena sjećam – priča hitmejker.

Gajbe piva

Kako su se vremena i muzički žanrovi mijenjali, Pecikoza je ostao vjeran svom izričaju, nije slijepo slijedio trendove.

- I ova pjesma „Nisam ja za ljubav“ je na tragu onoga što ja radim 30 godina. Na kraju krajeva, biti moderan... Znaš, ja mislim da je u modi uvijek lijepa pjesma. Gledajte, recimo, najveće zvijezde poput Dine Merlina. Uvijek je kvalitetnija produkcija i bolja, i napreduje se u tehnologiji, ali je bitna pjesma. A tu su silne ljubavne pjesme, priče koje Dino priča. A on je najveća zvijezda. Ne znam šta je moderno ako Dino Merlin i Halid Bešlić nisu – kroz smijeh nam je rekao Pecikoza.

Dodaje da smatra da su moderni oni koji pune stadione, a to su Čola, Merlin, Bešlić, Hari, koji ga je, kako kaže, stvorio kao tekstopisca.

- On je bio već afirmisana zvijezda. Našao je mene konobara, pročitao tekstove i snimio album. Od tada je naše povjerenje maksimalno. A to je najvažnije u saradnji – ističe Pecikoza.

A današnje zvijezde...

- Ove zvijezde što danas prate mediji i vole adolescenti, kada pogledate njihov nastup na YouTubeu to je pretežno u nekoj zamagljenoj birtiji, na četiri gajbe pive stave poster, i kaže imala koncert. Ma kakav koncert. To su ove što ih lijepe novčanicama. Ali su puno prisutniji u medijima jer je to nekome zanimljivo. Ne bih rekao da je to baš moderno doba, ali se precjenjuje njihova važnost. Mi jednostavno nismo zanimljivi, nemamo skandala. Nema zanimljivih priča, već jednostavno pjesma, dobar koncert i to je sve što se može ispričati o pravim zvijezdama – smatra Pecikoza.

I poslije više od 30 godina na estradi, Pecikoza nije ostvario saradnje sa svima s kojima je želio. A jedan žal mu posebno ostaje...

- Pokojni Davorin Popović. Imao sam priliku raditi nešto za „Indexe“. Moj prvi producent je čovjek koji je mene učio i s kojim sam maltene svoju prvu pjesmu napisao, pokojni Bodo Kovačević. I kada me Davor pitao da napišem nešto, ja sam se iskreno prepao. Bilo me strah: „Pa kako ću ja Davore“. A on, onakav kakav je bio, veličina, kaže: „Goni ih u neku stvar, prave mi pjesme kao da sam ja saksofon“. I naravno da mi je ostalo kao trauma što nisam Davoru napisao pjesmu. Radio sam s mnogima, ali ne uraditi je Davoru, to smatram jednom neispunjenom željom. Snimio bi on, Davor je bio lagan, šta god da sam snimio. Nije bio težak čovjek. Moja neka autocenzura i strah pridonio je tome da mu ne napišem pjesmu. Danas ću, sutra ću i ode nam Pjevač – sa sjetom nam je rekao Pecikoza.

Pao u sevdah

Iako djeluje lagano, ono čime se Pecikoza bavi je mukotrpan posao, tvrdi i on sam to.

- Talent je kao konj. Bog vam da talent, može vam dati i konja, ali ako ne naučite jahati, zbaci vas. Nema tu zanesenih pjesmi, pao u sevdah pa kao počeo pisati. To je mukotrpan rad od ideje do realizacije. Puno stvari se usput promijeni. Daleko čovjek mora biti od sujete. Puno talentovanih je završilo karijeru nakon što su mislili da su Bogom dati. Ja, evo, 35 godina hvala Bogu bavim se ovim. Ovaj mladi Vuksa i Bojan iz „Lexingtona“ nisu se rodili kada sam ja počeo pisati pjesme – ističe Pecikoza.

Potvrđuje da ni za tekstopisce, kao ni za pjevače, nema penzije.

- Eto pokojna Marina Tucaković, koja je praktično moj uzor, do smrti je pisala. Nije morala, nije joj trebalo. Napisala je toliko hitova i toliko su veliki, da njoj nije trebalo da piše pjesme. Ali to je nešto čega se čovjek ne može riješiti – zaključio je Pecikoza.

"Zbog nje su me zvali papak"

- I danas mi je najlakše raditi s Harijem. Mi smo zajedno napisali više od 100 pjesama i tu vlada jedno apsolutno povjerenje. Ti pjevači tada bi odbili tekst „Zbog nje su me zvali papak“, a Hari je otpjevao bez riječi. Lagan je i Halid, izrecituješ mu dva stiha, on kaže ostavi to. I to je završeno. Odmah on to prepozna. I zato je i napravio veliku karijeru. Na prvu prepozna dobru pjesmu. Dino Merlin, kada mu se dopadne stih, odmah uzme pjesmu. Znaju oni šta hoće i zato su i napravili velike karijere.

Uvijek se može dopisati

- Nadgledam ja njih, oni mene da bi finalna verzija bila odlična. Po tri ili četiri puta sam mijenjao tekst jer se melodija mijenjala. To je saradnja, nema sujete. Kaže ne sviđa mi se ovaj dio, promijenimo i bude tri puta bolje. Kada slikara pitate kada će slika biti završena, kaže: „Slika nikad ne može biti završena“. Uvijek se može nešto docrtati. Tako je i kod pjesme. Uvijek se može nešto dopisati – rekao je Pecikoza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.