PRESTIŽNI FESTIVAL

Svjetska premijera filma Jasmile Žbanić o Srebrenici u Veneciji 3. septembra

Pjesme "Što te nema" i "Ružo moja" u interpretaciji Amire Medunjan će pratiti našu ekipu prilikom prolaska crvenim tepihom

L. S. R. /Avaz.ba

31.8.2020

Film “Quo Vadis, Aida?” (Kuda ideš, Aida) Jasmile Žbanić  će imati svoju svjetsku premijeru na 77. Venecijanskom filmskom festivalu, 3. septembra u 16.30 sati u okviru glavnog takmičarskog programa.

 Prije premijerne projekcije filma bit će organizovane dvije novinarske projekcije i press konferencija na kojoj će učestvovati scenaristica i rediteljica Jasmila Žbanić, glumica Jasna Đuričić, glumci Boris Isaković i Raymond Thiry i direktorica fotografije Christine A. Maier.  

Nakon premijerne projekcije, film će imati još 12 projekcija u sklopu festivala.

Prije premijerne projekcije filma "Quo Vadis, Aida?", bit prikazan kratki film Pedro Almodovara “The Human Voice” sa Tildom Swinton u glavnoj ulozi. Scena iz filma. Promo

Običaj Venecijanskog festivala jeste da ekipa filma na crvenom tepihu ima i muzičku pratnju. Pjesme "Što te nema" i "Ružo moja" u interpretaciji Amire Medunjan će pratiti našu ekipu prilikom prolaska crvenim tepihom.

Film “Quo Vadis, Aida?” je prvi film u takmičarskom programu koji će biti prikazan na nekom velikom festivalu nakon 6 mjeseci korona krize zbog koje su otkazani svi veći filmski festivali. U takmičarskom programu za glavnu nagradu „Zlatni lav“ učestvuje 18 filmova.

Predsjednica ovogodišnjeg žirija festivala je glumica Cate Blanchett, a članovi i članice su Matt Dillon (glumac), Veronica Franz (rediteljica i scenaristica), Joanna Hogg (rediteljica i scenaristica), Nicola Lagioia (reditelj i pisac), Christian Petlzod (reditelj i scenarista), Ludivine Sagnier (glumica).

Zbog COVID 19 mjera koje su na snazi u Italiji, najveći dio ekipe iz Bosne i Hercegovine neće biti u mogućnosti da uđe u Italiju i prisustvuje premijeri filma.

Bosnanskohercegovačka premijera filma će biti organizirana kada sigurnosni uslovi budu dozvoljavali. U evropskim zemljama film će u kinima početi igrati početkom iduće godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.