SVI SU PLAĆENI

Koliko zarađuje publika u "Milijunašu"?

S HRT-om, RTL-om i Novom TV najčešće rade dvije agencije, to su Prva klapa i Serena

HRT

D. H.

5.3.2024

Statiranje u popularnim TV emisijama, serijama i filmovima nekim Hrvatima služi kao dodatan izvor prihoda, a nekima da se iz prve ruke uvjere kako izgleda snimanje njihove omiljene emisije.

Najpopularnije emisije

Kad je riječ o najpopularnijim šou emisijama u Hrvatskoj u kojima učestvuje publika, kao što su, naprimjer, "The Voice", kvizovi "Tko želi biti milijunaš" i "Superpotjera", "Supertalent", "Superstar", "Tvoje lice zvuči poznato", "Zvijede pjevaju i slično", sve se mora dogovoriti putem agencije čiji član morate biti.

S HRT-om, RTL-om i Novom TV najčešće rade dvije agencije, to su Prva klapa i Serena.

Jednom kad postanete njihov član, za šta trebate ispuniti digitalni obrazac u kojem odgovarate na pitanja o sebi i poslati svoje fotografije, možete krenuti na snimanja.

A ona su, doznajemo od statista, obično plaćena po principu dnevnice koja je ponekad fiksna, a ponekad varira ovisno o dužini vremena provedenog na samom setu. Postoje i snimanja koja su bolje plaćena i ona koja to nisu pa je tako publika u TV emisijama obično manje plaćena za razliku od manjih uloga u serijama, filmovima i reklamama.

Kada je riječ o emisijama koje traju otprilike jedan sat, snimaju se obično dvije emisije po danu i to potraje od četiri do pet sati. U tu kategoriju spadaju, naprimjer, "Superpotjera" i "Milijunaš".

Statisti su za to plaćeni približno četiri eura po satu i njihova dnevnica iznosi od 16 do 20 eura.

I do šest sati u studiju

Što se tiče emisija čije je trajanje duže, u ovom trenutku aktuelno je "Tvoje lice zvuči poznato" (čija jedna epizoda traje oko dva i po sata), tada publika u studiju za potrebe snimanja jedne epizode provede i do šest sati. Također su plaćeni četiri eura po satu, a takav je slučaj i ako neki šou ide uživo, što je rijetkost, jer je većina nasnimljena (uskoro će uživo tek ići "Zvijezde pjevaju").

Dakle, ako naprimjer idete dva puta sedmično na snimanja, te sedmice ćete zaraditi između 32 i 40 eura. Tom logikom, pod uvjetom da ste dva puta sedmično na snimanjima, mjesečno možete dobiti otprilike od 150 do 200 eura.

Nije mnogo, ali zasigurno dobro dođe kao dodatni izvor zarade  penzionerima ili studentima, a usput vide kako izgleda realizacija njihove omiljene emisije ili upoznaju zvijezde koji su njihovi idoli.

Dodajmo i za kraj, kako statisti nakon snimanja nipošto ne smiju otkrivati šta se događalo u emisiji (kako, npr., ne bi na nekom forumu ili društvenim mrežama izašao podatak ko je osvojio koliko novca, pobijedio ili izgubio...), a to moraju potpisati i prilikom sklapanja ugovora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.