NAJVIŠA PLANINA

Kina uspješno testirala isporuku dronom na Mont Everestu

Kineski proizvođač dronova DJI navodi da bi dron mogao prenijeti 15 kilograma zaliha između kampova za 12 minuta za povratno putovanje, danju ili noću

Isporuka dronom na Mont Everestu. Facebook

Anadolija

5.6.2024

Kina je u srijedu saopćila da je uspješno završila prve testove isporuke dronom na Mont Everestu, najvišoj planini na svijetu, s nepalske strane, utirući put za omogućavanje planinarenja na velikim visinama, hitnog spašavanja i operacije zaštite životne sredine, objavili su državni mediji, prenosi Anadolija.

Na nadmorskoj visini od 5.364 metra

Pekinška agencija "Xinhua News" objavila je da je DJI "FlyCart 30" korišten u aprilskim testovima, tokom kojih su tri boce kiseonika i 1,5 kilograma drugih zaliha prevezeni iz baznog kampa na nadmorskoj visini od 5.364 metra do kampa 1 na oko 6.000 metara.

Kineski proizvođač dronova DJI navodi da bi dron mogao prenijeti 15 kilograma zaliha između kampova za 12 minuta za povratno putovanje, danju ili noću.

Tokom testova "FlyCart 30" je letio na čak 6.191,8 metara na Mont Everestu koji se nalazi na granici Nepala i Kine i mogao je stalno nositi teret od 15 kg na visini od 6.000 metara.

Transport opreme

- Sposobnost bezbjednog transporta opreme, zaliha i otpada dronom ima potencijal za revoluciju logistike planinarenja na Mont Everestu te za olakšavanje napora čišćenja i poboljšavanje bezbjednosti za sve uključene - rekla je Christina Zhang, viša direktorica korporativne strategije u DJI-ju.

Proizvođač dronova naveo je da je nakon testiranja ugovorena da isporuka dronova na Mont Everestu od 22. maja.

DJI dron je korišćen spuštanje smeća kao što su užad i merdevine.

- Planiramo da ga koristimo na planini Ama Dablam u jesenskoj sezoni penjanja - rekao je Jagat Prasad Bhusal, glavni administrativni službenik nepalske opštine Khumbu Pasang Lhamu.

Planina Ama Dablam visoka 6.812 metara pripada planinskom vijencu Himalaja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.